La Marató 2024 de 3Cat, dedicada a les malalties respiratòries, ha recaptat aquest diumenge 6.434.613 euros amb més de 17 hores de programació i continguts a TV3, Catalunya Ràdio, la plataforma 3Cat i xarxes socials. La xifra correspon al marcador final d'aquesta 33 edició, segons informa 3Cat, el lliurament de la qual ha estat presentat pel periodista Albert Om i ha combinat l'entreteniment amb la divulgació científica i les històries humanes. La presidenta de 3Cat i del Patronat de la Fundació La Marató, Rosa Romà, ha posat en valor el valor de la iniciativa i ha destacat que "la investigació millora la qualitat de vida de les persones i salva vides, com s'ha vist al llarg de tots aquests anys" de programa.

Enguany, se celebrava la 33a edició d'aquest esdeveniment que organitza 3Cat, i estava dedicada a les malalties respiratòries, unes patologies que cada vegada tenen més afectació entre la població per factors ambientals, com la contaminació, i socials, com l'increment de l'esperança de vida. De fet, a Catalunya, dos milions de persones conviuen actualment amb un problema de salut respiratòria i una de cada quatre mor per una malaltia respiratòria. Com sempre, l'objectiu de La Marató és recaptar diners per a la recerca científica i sensibilitzar la població sobre les causes, símptomes i, sobretot, la prevenció d'aquestes patologies. Com sempre, els testimonis han estat al centre de La Marató, donant a conèixer històries relacionades amb conviure amb una malaltia respiratòria.

Fins ara, en trenta-tres edicions, La Marató ha recaptat més de 253 milions d'euros i ha finançat 1.048 projectes de recerca, desenvolupats per 1.762 equips d'investigació, que han implicat 10.900 investigadores i investigadors, gràcies a la solidaritat de la ciutadania. Aquest fet la converteix en una de les principals fonts impulsores de la recerca a Catalunya.   

En marxa des de primera hora del matí

Roger Escapa ha estat l'encarregat de donar el tret de sortida a La Marató 2024, a les 6 del matí amb una edició especial d'El Suplement, que s'ha fixat especialment en l'auge dels vàpers i en com és competir en un esport d'elit amb una malaltia pulmonar. La programació especial a TV3 no ha començat fins a les 9.30, des del plató central del programa situat al Parc Audiovisual de Catalunya, a Terrassa, on antigament hi havia l'Hospital del Tòrax, on el presentador Albert Om ha conduït el programa donant pas a tres platós situats en espais naturals.

A l'illa de Gràcia, al delta de l'Ebre, els meteoròlegs Gemma Puig i Eloi Cordomí han posat l'accent en la importància de mantenir net l'aire que respirem. Els periodistes esportius Xavi Valls i Marta Bosch han estat al Parc Olímpic del Segre, a la Seu d'Urgell, per parlar de l'esport i com un estil de vida saludable ajuda a prevenir les malalties respiratòries. I per últim, a l'Auditori Palau de Congressos de Girona, al parc de la Devesa, Marta Montaner i Manel Alías, han afegit un plató on s'ha parlat de la importància de la recerca mèdica. Un dels elements més característics La Marató, la seu telefònica de la Fira de Barcelona, un dels punts on es recullen les donacions, també ha tingut connexions puntuals conduïdes per Agnès Marquès.

La música en directe també és un dels elements reconeixibles de La Marató, amb actuacions d'aquells que han participat en el disc de la Marató i altres artistes convidats. Mariona Escoda, Edu Esteve i Raquel Sans, Sole Giménez, l'Orfeó Català i el Cor Respira, de l'Hospital de Bellvitge; Elena Gadel, Miki Núñez, els concursants d'Eufòria Misty i Julien, i els Beta del SX3, són alguns dels intèrprets que no s'ha perdut aquesta edició de La Marató.

A banda dels cantants del disc de La Marató, també han passat per l'escenari el portuguès Salvador Sobral, acompanyat per l'Orfeó Català i el Cor Respira, la cantautora mallorquina Maria Jaume des de la Vall d'Aran i de Pau Vallvé, que presenta el seu nou disc, i un homenatge a Mar i cel amb motiu del comiat dels escenaris de Dagoll Dagom.

3.600 activitats populars per recollir diners

Com cada any s'han organitzat activitats solidàries per recaptar diners per La Marató. Aquest any hi hagut 3.600 activitats repartides per tot el territori. Un exemple ha estat el partit de futbol organitzat pel Terrassa Futbol Club, que s'ha disputat a les 12 del migdia a l'Estadi Olímpic de Terrassa, enfrontant a cares conegudes del món de la música, la interpretació, l'esport i el periodisme, i que la recaptació de l'entrada s'ha sumat al marcador de La Marató.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!