La Marató de Donants de Sang de Catalunya ha arrancat aquest dijous amb el repte d’arribar a les 10.000 donacions en els pròxims dies. Com cada gener, les reserves de sang es troben a un nivell baix pel canvi d’hàbits de les festes de Nadal i l’augment de virus com el de la grip. Per això, el Banc de Sang impulsa la tradicional campanya per remuntar les reserves, que ara són de quatre dies, quan l’ideal és de vuit. La marató s’allargarà fins al 19 de gener i es pot donar sang als principals hospitals i en més de 70 col·lectes pel territori. La marató busca cada any llocs emblemàtics i cèntrics on situar els punts de col·lecta per facilitar les donacions. Aquest any, el gran saló de l’hotel Avenida Palace, a la Gran Via prop de plaça de Catalunya, és un dels punts de donació (només en la primera jornada). En aquest saló de moquetes, grans miralls i quadres monumentals, s’hi han trobat les infermeres del Banc de Sang i Teixits i donants i també hi han aflorat històries personals. 

La importància de donar sang

Pere Puig ha estat l’encarregat de donar el tret de sortida a la nova campanya, i ha relatat la seva experiència sis anys després. Puig va entrar a la sala d’espera per a un trasplantament de fetge cantant òpera, el ‘Nessun Dorma’ de Turandot, i li va dir a l’infermer que aquella nit o aniria al cel o a la glòria. “I vaig anar a la glòria. La vida m’ha donat una segona oportunitat”. Puig, de 58 anys, és trasplantat de fetge i receptor de sang per una hepatitis B i quan estava a l’UCI de l’Hospital de Bellvitge va sentir la necessitat d’agrair al seu metge que li hagués salvat la vida. Però de seguida va veure que aquell agraïment havia de ser extensiu a tot l’equip, de les infermeres a les persones de neteja, i al sistema sanitari, i d’aquí va néixer el Bus de la sang, òrgans i teixits, una iniciativa per fomentar la donació. “Vull agrair i donar la possibilitat que molta altra gent pugui tenir una segona oportunitat, com jo amb aquest fetge i les sis bosses de sang i una de plaquetes”, ha exposat. 

Mireia de la Torre, directora de màrqueting de l’Avenida Palace, va impulsar la participació de la marató de l’hotel —que també ha animat els treballadors a donar—. De la Torre va ser mare “d’una nena prematura extrema”, que va néixer al cap de 26 setmanes de gestació i que va pesar 620 grams. “La meva filla va necessitar tres transfusions de sang i és en aquests moments quan t’adones de com és de necessari donar”, ha admès. Des d’aleshores, la Mireia és donant habitual. “No hi ha vida per agrair a tots els donants que van fer possible que la meva filla ara estigui aquí”, ha expressat. 

Altres donants pensen en el gest col·lectiu i solidari que significa una donació. “Ja n’havia donat altres vegades. Ara feia una mica. Vaig rebre l’avís i vaig considerar que era important, perquè costa molt poc. Hi ha gent que hi té aprensió, però si és per mandra o disponibilitat, es tarda molt poc i el personal és molt amable. Penso que tots voldríem tenir-ne de disponible si algun cop en necessitéssim. Per tant, és un gest per a tothom”, ha reflexionat la Neus, després d’apropar-se a l’hotel per donar. Per la seva banda, Francisco Barba, infermer del Banc de Sang i Teixits, ha subratllat que la sang “és un producte que caduca al cap de 35 dies” i que “es consumeix molt”. Aquest infermer ha fet notar que la campanya comença amb un estat crític de les reserves, ja que el desembre, com passa normalment durant les festes de Nadal, les donacions “van ser molt fluixes”. Barba ha fet una crida a donar sang i “superar la por” i, de fet, ha explicat que sempre hi ha persones porugues amb les agulles, però que “tot i això, venen”.

Nova campanya

El Banc de Sang i Teixits calcula que aquest any més de 70.000 persones necessitaran rebre sang als hospitals de Catalunya. De l’11 al 19 de gener, es podrà donar als principals hospitals catalans, com és habitual, i a més, en una setantena de campanyes mòbils repartides pel territori, així com al Born Centre de Cultura i Memòria aquest dissabte. La marató té aquest any el lema “Fer-ho entre tots és molt nostre” i també impulsa la construcció d’un pilar casteller digital, que estarà ubicat al centre de les quatre ciutats capitals; serà virtual i es podrà escanejar amb el mòbil.