Judici ajornat. El titular del jutjat penal 22 de Barcelona ha suspès el judici que s’havia de celebrar aquest dimarts a Silvia Aquiles, una “mare protectora”, acusada de sostracció de menors per no haver entregat a temps la seva filla de 7 anys i el seu fill de 5 anys al jutjat, el febrer de 2020. La Fiscalia li demana 2 anys de presó, i l’acusació particular, exercida per l’exmarit, cinc anys de presó. En l’inici del judici, l’advocada d’Aquiles, Antonia Ortiz, ha presentat com a prova documental el recent informe, de la Universitat Carlos III i del grup de recerca Antigona, Violència institucional contra les mares i la infància, amb finançament del govern espanyol, en el qual s'investiga el seu cas i 47 més, i es conclou que Aquiles ha patit violència de gènere institucional. Els fills d’Aquiles van ser diagnosticats del fals Síndrome d’Alienació Parental (SAP) i que la mare els influïa contra el pare, a qui prèviament havia denunciat per suposats abusos dels nens. Davant el volum de l’informe, el magistrat Josep Tomàs Salas, ha acordat ajornar el judici fins al pròxim 15 de maig, per tal que la fiscal i l’advocada de l’acusació es puguin il·lustrar i pronunciar si l’accepten o no.

A l'entrada de la Ciutat de la Justícia, Silvia Aquiles ha estat acompanyada per altres mares, que també han patit aquest patró, que descriu l’estudi, en el qual el sistema judicial els treu la custòdia i la pàtria potestat dels menors, un cop el procediment penal contra els progenitors s’arxiva o està en fase de recursos. Aquest és el cas d’Isabel Hervás. Les autoanomenades mares protectores estan unides en la Plataforma Yo si te creo. Catalunya és pionera en incloure legalment la violència institucional, com un dels tipus de violència masclista contra les dones.

JUDICI SILVIA AQUILES / Foto: Montse Giralt
Silvia Aquiles rep l'escalf d'altres mares, aquest dilluns / Foto: Montse Giralt

Dones Juristes, observadores

En el judici, on només s’ha realitzat les qüestions prèvies, han estat presents en el públic quatre advocades amb les togues posades de Dones Juristes, com ara Laia Serra, per donar suport a Silvia Aquiles i fer una observació jurídica de com es fa el judici i les seves garanties. L’entitat, creada el 1989, es defineix com a “compromesa amb el dret de les dones” i en un comunicat ha denunciat que “la problemàtica del fals SAP, és una realitat que roman arrelada a Catalunya, malgrat els posicionaments institucionals en contra i la prohibició d’aplicar-la”, fixada des de Nacions Unides, el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i la mateixa fiscal especialitzada en Violència de Gènere. És precisa, però, que en certs informes de serveis socials i judicials ja no s’utilitza el SAP però sí eufemismes com preocupació mòrbida o excés de preocupació de la mare.

Les nul·litats reclamades

En les qüestions prèvies, l’advocada de Silvia  Aquiles ha aportat un informe de l’Institut Català de les Dones que qualifica el seu cas de violència de gènere institucional. A més, ha reclamat la nul·litat del procediment per dos motius. El primer és que el pare no pot denunciar la sostracció de la filla perquè el 2020, de forma excepcional, la magistrada de Família va retirar la custòdia tant al pare com a la mare, i la nena va passar a viure a un centre de la DGAIA, i per tant, seria la Generalitat qui podria reclamar per ella. El pare reclama dos anys i mig de presó a la mare per la suposada sostracció de cada un dels dos fills. El segon motiu de nul·litat és que, segons la defensa, el pare va presentar la querella el dia 18, el mateix dia de la notificació de l’entrega dels menors, i, per tant, encara no s’havia produït cap incompliment.

JUDICI SILVIA AQUILES / Foto: Montse Giralt
Silvia Aquiles, amb la seva advocada i altres mares, a l'entrada dels jutjats / Foto: Montse Giralt

La defensa d’Aquiles  sosté que no va estar 15 dies sense entregar els nens, sinó que va marxar uns dies a Girona per recuperar-se d'una gastroenteritis (té justificant mèdic), i que la seva advocada estava malalta i no li va poder comunicar el requeriment judicial, i quan ho va fer, l’endemà mateix va dur els nens al jutjat, i “amb el cor trencat”, els va entregar. Per això, la seva defensa sosté que no ha comès cap fet delictiu. A més, recorda que la magistrada de Família va celebrar el judici pel canvi de custòdia sense representació lletrada per a la Silvia -perquè no el va voler suspendre, tot i demanar-li perquè la seva lletrada estava malalta-, mentre el pare tenia dos procediments penals oberts per suposats abusos sexuals al nen. Ara, Silvia haurà d’esperar un altre mes per afrontar aquest judici.

 

 

A la foto principal, Silvia Aquiles, acompanyada de mares i advocades, abans d'entrar al judici. / Foto: Montse Giralt