No diguis res (Say nothing) és una aclamada sèrie de televisió produïda per FC Productions i Disney+ que està basada en el llibre de Patrick Radden Keefe del mateix nom i que tracta sobre el conflicte en Irlanda del Nord anomenat The Troubles, a través de la història de les germanes Dolours i Marian Price, dues activistes  terroristes que van formar part de l’Exèrcit Republicà Irlandès (IRA) i van participar en diversos atemptats. En la sèrie, a Marian Price se li atribueix l’assassinat de Jean McConville en 1972, tot i que ningú ha estat formalment acusat per aquesta mort. Price apareix a No diguis res com l’autora material de l’execució de McConville, a la que mata d’un tret, el que ha fonamentat la demanda que Price ha presentat contra Disney+ per difamació. Price, que ara té 70 anys i també és coneguda com a Marian McGlinchey pel seu nom de casada, ha negat categòricament qualsevol participació en aquest assassinat i el seu advocat, Peter Corrigan, del bufet Phoenix Law, ha anunciat les accions legals.

Una llibertat creativa de la sèrie

En declaracions al diari Irish News, Corrigan assegura que la sèrie “ha connectat públicament la nostra clienta Marian Price amb l’assassinat de la mare innocent, Jean McConville. Aquesta és una acusació infundada en tots els aspectes”, assegura l’advocat, i les ha descrit aquestes acusacions com “injustificades i odioses”, argumentant que busquen causar “un dany incommensurable” a la seva clienta, pel crim “més atroç que es pugui imaginar”. A més, l’advocat de Price ha acusat  Disney+ de causar aquest dany a canvi “d’un major èxit d’audiència en l’streaming” de la sèrie”. L’advocat insisteix que Price és innocent d’aquest crim i destaca que la policia ni tan sols la va detenir, perquè “no hi havia cap sospita raonable de la seva participació”. Si bé en el llibre de Radden Keefe s’intueix la identitat de l’assassina de McConville, no s'assenyala a Price com l’autora del tret. La representació de l’execució és una llibertat creativa respecte a l’obra en la qual està basada la sèrie. 

En la producció audiovisual, en un dels nou capítols, es recrea una escena dramàtica de l’assassinat i l’enterrament secret de Jean McConville per part dels paramilitars de l’IRA fa més de 50 anys. McConville és coneguda com un dels The Unknowns (desapareguts), un grup de 17 persones que van ser segrestades, interrogades, assassinades i enterrades en secret per l’IRA durant The Troubles, el conflicte a Irlanda del Nord que va esclatar el 1968 quan la policia va reprimir violentament una manifestació pacífica pels drets civils dels catòlics a Londonderry. McConville era una vídua catòlica de 37 anys, i mare de 10 fills, que va ser segrestada per l’IRA a Belfast, davant dels seus fills, i va ser acusada de ser informant de les forces britàniques. Va ser torturada brutalment, li van trencar els ossos, li van amputar els dits i finalment la van assassinar d’un tret al clatell. Les restes de McConville van ser descobertes enterrades a una platja de Co Lourh, a la República d’Irlanda, en el 2003.

L’escena del conflicte

En l’escena de la sèrie que ha provocat tot el conflicte i la demanda de Price, es veu a les germanes Price dempeus darrere de McConville, que està agenollada sobre una tomba acabada de cavar. La pel·lícula mostra a Marian agafant una pistola de la seva germana, que aparentment no pot disparar el tret fatal. Aleshores es veu que Marian dispara abans que la vídua caigui a la tomba oberta.

La mort de Dolours Price

No diguis res se centra especialment en la vida de la seva germana, Dolours Price, que va morir el 23 de gener de 2013 a 61 anys.  Va ser trobada sense vida a la seva casa de Dublín amb una sobredosi després d’ingerir una combinació de sedants i antidepressius. Price havia patit durant anys trastorn d'estrès posttraumàtic, bulímia i addiccions, conseqüències de les experiències traumàtiques viscudes com a membre de l'IRA, incloent-hi la participació en atemptats i la vaga de fam a la presó, on va ser sotmesa a alimentació forçada. 

Presó i vaga de fam

Marian i Dolours Price van créixer en una família republicana profundament compromesa amb la causa per la unió d'Irlanda del Nord amb la República d'Irlanda. Inicialment, totes dues van participar en moviments pacifistes, però amb el temps es van radicalitzar i es van unir a l'IRA, on van lluitar per ocupar rols actius malgrat les restriccions envers les dones dins de l'organització. La sèrie destaca com les germanes Price van participar en atemptats importants, com l'atac a l'Old Bailey a Londres el 1973, que va provocar centenars de ferits. Les dues germanes van ser empresonades i van protagonitzar una vaga de fam a la presó, un esdeveniment que va marcar profundament les seves vides i en va reforçar el vincle entre elles. 

Marian va ser alliberada el 1980 gràcies a una prerrogativa real de clemència pel fet que patia anorèxia nerviosa a conseqüència d'una prolongada vaga de gana, cosa que posava en perill la seva vida. En el 2009 i el 2011 va tornar a tenir problemes amb la justícia relacionats amb activitats terroristes i el 2013, any de la mort de la seva germana Dolours, va tornar a ser alliberada després de passar dos anys a la presó. Actualment, Price es mantenia allunyada de la vida pública fins que ha anunciat la presentació d’aquesta demanda contra Disney+.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!