Els Germans Maristes commemoren els seus 200 anys amb un missatge de "gràcies, perdó i compromís", en què el superior d'aquesta institució, el català Emili Turú (a la foto, amb el papa Francesc), demana perdó clarament i directa pels abusos de menors com els esdevinguts al col·legi de Sants-Les Corts de Barcelona. "Perdó perquè en algunes de les nostres institucions, que haurien d’haver estat un lloc segur per a tots els infants i joves, hi ha hagut situacions d’abús que han deixat ferides profundes, sovint per a tota la vida", diu Turú en el seu missatge de Nadal, que ha avançat Catalunya Religió.
"Perdó, de manera molt particular, als qui van patir aquests abusos perquè, com a institució, no sempre hem actuat amb la delicadesa, rapidesa i fermesa que aquestes situacions demanaven o, potser, no vam fer un esforç suficient per prevenir-les", insisteix el superior mundial de la congregació.
El cas el va destapar a principis de febrer del 2016 Manuel Barbero, un pare de l'esmentat col·legi, que va denunciar els abusos contra el seu fill. L'afer, que va trasbalsar l'opinió pública, inclou 38 denúncies als jutjats contra nou professors i monitors (cap d'ells membre de la congregació), de les quals només quatre segueixen instrucció perquè la resta han prescrit.
Els Maristes a Catalunya van expressar al seu moment la "més sincera disculpa a les víctimes" per no haver evitat els abusos d'alumnes dels seus centres, tot i que ja feia anys que tenien en marxa un protocol de prevenció. També van explicar per què no van facilitar informació als mossos sobre un cas del 2011. La institució es presenta com a acusació particular dels acusats.
200 aniversari
Actualment, 3.500 maristes s'ocupen de tasques socials i educatives a 81 països. En els seus centres hi treballen 72.000 laics que atenen 650.000 nens i joves en els cinc continents. En un altre moment del seu missatge, Turú agraeix "als prop de 38.000 homes que, al llarg d’aquests 200 anys, han professat com a Germans Maristes". La congregació la va fundar el francès Sant Marcel·lí Champagnat el 1817.
Afegeix Turú el propòsit de "renovar els nostres compromisos amb l’Església i amb el món [...] el compromís de millorar contínuament el nostre servei evangelitzador a través de l’educació dels infants i joves [i] el compromís de sortir a les perifèries geogràfiques i existencials dels infants i joves, principalment dels que es troben en situacions de pobresa i de més vulnerabilitat".