Una marxa lenta dels pagesos cap a la Cerdanya afecta diverses carreteres, després que al matí desenes de tractors hagin tallat l'AP-7 i l'N-340 a Alcanar. Concretament, una quarantena de tractors convocats per Revolta Pagesa s'han concentrat aquest divendres a dos quarts sis de la tarda a les proximitats de la boca nord del túnel del Cadí. Des d'allà han iniciat una marxa lenta cap a les localitats d'Alp, Puigcerdà i Bellver de Cerdanya, afectant tant la carretera C-16 com l'N-152 i l'N-260. Des d'aquestes poblacions han repetit el recorregut de tornada fins al túnel.
L'acció ha complicat la circulació, que els divendres ja acostuma a presentar retencions per l'afluència de conductors que van cap a destinacions de muntanya. En aquesta ocasió, alguns manifestants han aprofitat l'aturada dels cotxes per entregar-los un manifest amb les seves reivindicacions. Segons el Servei Català de Trànsit (SCT), la via C-14 ha registrat marxa lenta entre Ponts i Vilanova de l'Aguda (la Noguera) en ambdós sentits de la marxa. També a la C-16 entre Urús (Baixa Cerdanya) i Guardiola de Berguedà (Berguedà) en sentit nord, i a la C-55 entre Cardona i Súria (Bages) en ambdós sentits.
🔴 Es mantenen marxes lentes a:
— Trànsit (@transit) February 16, 2024
C-55 Solsona-Súria
C-14 Ponts-Vilanova de l'Aguda
C-16/ N-260/ C-162 circular entre Puigcerdà-Urús-Alp
⚫️ Talls intermitents a la L-303 a Agramunt
ℹ️ https://t.co/vmsBRKpKWB#SCT pic.twitter.com/Bj3MMSeaYI
Una marxa "exitosa"
D'altra banda, els pagesos de les Terres de l'Ebre i de Castelló han qualificat d'"èxit" la marxa lenta d'aquest matí per l'N-340. Plataforma Pagesa ha calculat que uns 300 tractors procedents del Montsià, Baix Ebre i Baix Maestrat han tallat durant dues hores la nacional, just en el límit entre els termes municipals d'Alcanar i Vinaròs. Finalment, han marxat fins a l'entrada de l'AP-7 de Vinaròs-Ulldecona, on les columnes s'han separat per tornar a les seves poblacions.
Tot i la pluja, els agricultors s'han mantingut ferms i han aguantat dues hores al tall de l'N-340. Els tractors s'han unit per protestar contra la competència deslleial que pateixen a la zona, que es dedica principalment al cultiu d'olives, cítrics i d'horta. Així, han reclamat més aranzels i més inspeccions als productes importats per salvar el sector. "Això no s'ha acabat, continuarem pressionant", ha afirmat José María Martorell, membre de la plataforma.
Noves mobilitzacions
Els pagesos han denunciat que no tots els productes importats compleixen amb les condicions fitosanitàries que se'ls exigeix a ells des de la Unió Europea: "Els consumidors han de saber que hi ha uns productes una mica més cars que són els nostres i els envasats a Espanya, que són productes que venen del Marroc o Egipte que no tenen les condicions sanitàries que tenim nosaltres, pot arribar a ser tòxic per a les persones, això és perillós per al consumidor i per la pagesia i el pagès menut és la ruïna total". Així s'ha expressat Martorell, que ha assegurat que la situació del sector és "crítica".
Però també és veritat que ha considerat que és "reversible" si el govern espanyol es "posa les piles" amb més controls fitosanitaris dels productes que venen de fora, alhora que ha reclamat "aranzels més adequats" perquè els productes de proximitat puguin ser competitius. "Nosaltres hem de complir amb el salari mínim, la Seguretat Social, amb els riscos laborals, els altres no compleixen res; el consumidor no té la seguretat que tot el que menja de fora és totalment natural com els nostres", ha afegit. Finalment, ha avisat que hi haurà noves mobilitzacions i ha posat les mirades a les pròximes eleccions europees: "No s'ha acabat aquí, no esperem que en dos dies ens atenguin, pressionarem al ministre; i els agricultors haurem de mirar molt bé a qui votem i defensem perquè de les votacions sortiran els que ens dictaran a nosaltres".