La marxa lenta convocada pels principals agents polítics, econòmics i veïnals del Garraf i el Baix Penedès per reclamar la gratuïtat de l'autopista C-32 per als viatges d'anada i tornada fets en un mateix dia, ha aconseguit aplegar mig centenar de vehicles aquest diumenge. Els vehicles s'han concentrat a la Ronda d'Europa de Vilanova i la Geltrú, al voltant de les 17 hores, i han accedit a la C-32 per Sitges, on han ocupat tots els carrils en sentit nord i han reduït la velocitat, fins que han provocat retencions que s'han allargat durant 30 minuts. Els manifestants reclamen obtenir una igualtat pel que fa al dret a la mobilitat, i que no els suposi un greuge comparatiu amb altres zones del país.
Els convocants denuncien que els veïns i les empreses de la zona són els únics de Catalunya que han de pagar de manera forçada per utilitzar una via ràpida, ja que no disposen de la C-31 com a alternativa. Sembla que aquesta no serà l'única reivindicació del col·lectiu i avancen la intenció de traslladar pròximament la seva protesta a Barcelona.
Petició unànime
L'alcalde de Cunit i portaveu de la plataforma Penedès Marítim, Jaume Casañas, ha assegurat que "no som aquí per un caprici, tothom ho veu, no pot ser que hàgim de pagar fins a 25 euros per anar i tornar de Barcelona, i no es tracta de pagar més o menys, es tracta de no pagar, com a la resta del país". En aquest sentit, ha reiterat que el pla de bonificacions del Govern "és insuficient" per als usuaris de la via. "S'ha pujat un 8% el preu del peatge i es bonifica un 10%, això és fer-se trampes al solitari", ha criticat.
Per la seva banda, la presidenta del Consell Comarcal del Garraf, Mònica Gallardo, ha posat de manifest que no es tracta només d'unes demandes d'un determinat sector, sinó unànime. "Avui no som aquí representats els alcaldes del territori i els presidents dels dos Consells Comarcals, sinó també sindicats majoritaris, la patronal, la Federació d'Empresaris del Gran Penedès, la universitat i el consorci sanitari, a més de les associacions de veïns", ha reblat. "Això no va de colors polítics o de partits, va d'una necessitat urgent del territori", ha destacat.
Retencions a la C-32
Les bases de la marxa lenta han estat establertes pels convocants juntament amb els Mossos d'Esquadra i s'ha acordat que no es podia rebaixar la velocitat dels 60 km/h, ja que es tracta d'una via de 120 km/h. Tot i això, el volum de vehicles participants han anat fent efecte acordió, i de mica en mica s'ha anat alentint la marxa a mesura que aquesta avançava per la C-32. Els convocants han establert un recorregut que ha acabat a Sitges, però ha passat per Sant Pere de Ribes, i a conseqüència de la lentitud dels vehicles s'ha generat un tap en sentit nord. Això ha fet que durant una mitja hora la carretera hagi quedat col·lapsada, si bé no s'ha aturat totalment el trànsit en cap moment. Els Mossos d'Esquadra han encapçalat l'inici i el final de la marxa amb vehicles oficials. De la mateixa manera, un helicòpter del cos ha controlat la mobilització des de l'aire.