La manifestació de rebuig als atemptats terroristes de Barcelona i Cambrils sota el lema "No tinc por" s'ha convertit en un via crucis per al rei Felip VI i el president espanyol, Mariano Rajoy, que han estat rebuts amb una sonora xiulada que no els ha abandonat en tot el recorregut. La marxa ha transcorregut sense més incidents i, segons la Guàrdia Urbana, ha reunit mig milió de persones que han escampat pel centre de la ciutat el seu contundent clam contra el terrorisme.
Les autoritats s’han incorporat a la marxa a partir del carrer de Casp, una travessia per damunt de la plaça de Catalunya, on estava instal·lat l’escenari i s’han fet les intervencions. La major part dels polítics vinguts de Madrid o de la resta de l'Estat s'hi han anat incorporant en autocars. L’arribada de la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, amb membres de l’executiu espanyol ha recollit la primera xiulada de la tarda.
A partir d’aquí, les xiulades s’han anat succeint i s’han intensificat quan ha arribat el president espanyol i, tot seguit, el monarca, que acompanyats del president Carles Puigdemont i l’alcaldessa Ada Colau, s'han incorporat a la marxa. Un cop s'ha iniciat el recorregut, les xiulades i els crits de "fora, fora" es reproduïen cada cop que les pantalles gegants recollien la imatge del Rei.
L’esbroncada ha provocat una evident incomoditat en el planter polític espanyol. I, de fet, la manifestació ha acabat abans del previst. Això no ha estalviat al Rei una darrera i sonora xiulada quan ha abandonat la plaça, junt amb la resta d'autoritats.
Tant la CUP com un grup d’entitats molt nombrós vinculades al teixit associatiu català i organitzacions no governamentals havien expressat la seva protesta per la presència del Rei a l’acte. L’acusen de connivència amb el règim d’Aràbia Saudita, al qual responsabilitzen d’actuar com a inspirador doctrinal i font de finançament del terrorisme gihadista.
Les entitats, més de 170, van presentar ahir un manifest de protesta i aquesta tarda, a les 16 hores, han protagonitzat una concentració de rebuig. Així mateix han demanat als assistents a la manifestació que vestissin samarretes blaves per mostrar l'oposició a la presència del monarca.
També durant la marxa han aconseguit desplegar una immensa pancarta amb el lema “Les vostres polítiques, les nostres morts”, on apareixia la imatge del Rei amb Rajoy i el monarca saudita en un extrem i la del conegut com a "trio de les Açores", l'exprimer ministre Tony Blair, l'expresident americà George Bush i l'expresident espanyol José María Aznar, a l'altre.
Aquesta immensa pancarta blava anava just darrere de l'encapçalament i ha desfilat alçada, amb la qual cosa apareixia com a fons de la imatge del Rei. Molts dels manifestants, a més, portaven cartells de protesta, distribuïts per les entitats, amb lemes com "Mariano, volem pau, no vendre armes" o "Imagina un país que no vengui armes".
Tampoc la reivindicació independentista ha estat absent de la marxa. Des de sectors independentistes s'havia demanat no portar estelades, o bé afegir-hi un crespó negre. Però en el primer tram de la manifestació eren perfectament visibles grans banderes independentistes. També hi havia ensenyes espanyoles, algunes d'elles distribuïdes en parades del PP. Igualment, Societat Civil Catalana ha participat amb la seva pancarta.
Jardinets de Gràcia
La manifestació ha començat a les sis de la tarda als Jardinets de Gràcia en direcció a la plaça de Catalunya, recorrent el passeig de Gràcia. Precisament, per evitar el malestar per la presència del Rei i del Govern espanyol, s’havia decidit cedir l’encapçalament a les forces de seguretat i els serveis d’emergències que van respondre als atacs, així com a taxistes, hotelers, veïns i comerciants. Tots ells obrien la manifestació amb una única pancarta amb el lema "No tinc por".
A la fila següent hi anaven els polítics, encapçalats pel Rei, els dos presidents, amb els respectius governs, i l’alcaldessa, a més dels presidents autonòmics i representants dels partits estatals i catalans.
Aquest ha estat el primer cop que el Rei ha participat en una manifestació des que ocupa el tron. Va acudir a la concentració convocada després dels atemptats de l’11-M a Madrid, acompanyat de les infantes, però aleshores era Príncep d’Astúries. El monarca, que ja va ser a la plaça de Catalunya per participar en el minut de silenci en protesta pels atemptats, no va confirmar fins dijous al vespre la seva assistència.
Foto: El Nacional
L’acte s’ha tancat amb la lectura d’un manifest, a càrrec de l’actriu Rosa Maria Sardà i de Míriam Hatibi, portaveu de la Fundació Ibn Battuta. "Hem demostrat que som una societat solidària i amb la determinació de viure en pau i en comunitat", assegura el text, que afegeix: "No consentirem que ens humiliï ni que ens venci el terrorisme. Perquè quan ells colpegen ens troben més units que mai en la defensa insubornable de la Llibertat i la Democràcia des de la nostra diversitat de cultures i creences".
El punt final l'ha posat la lectura del text de Federico García Lorca sobre la Rambla i el de Josep Maria de Sagarra, així com la interpretació d'El cant dels ocells a càrrec de Guillem Gràcia i Peter Thiemann, mentre a la pantalla es projectaven imatges dels ciutadans després dels atemptats.
El fons de l'escenari era una imatge creada per Frederic Amat i la decoració floral s'ha fet a càrrec del Gremi de Floristes de Barcelona. El Gremi ha repartit, a més, entre els participants 50.000 roses vermelles, 10.000 grogues i 10.000 blanques, els colors de Barcelona, en 18 punts atesos pels voluntaris d'Òmnium Cultural i ANC.
Foto: El Nacional
Ripoll, on vivien els terroristes, també ha sortit al carrer aquesta tarda. L'acte ha estat molt emotiu i hi ha intervingut la germana de Moussa Oukabir, uns dels terroristes morts a Cambrils.
La manifestació central de Barcelona ha estat precedida d’altres actes en rebuig dels atemptats celebrats en diversos punts del país. A Lleida, Reus i Tortosa les comunitats islàmiques han marxat pels carrers aquest dissabte. A Mollerussa, la plaça de l'Ajuntament ha estat l’escenari de la concentració, convocada per la Junta de Musulmans del Pla d'Urgell. Hi ha assistit un centenar de persones, que han observat un minut de silenci.
L'imam de la mesquita de Mollerussa ha dit que els atemptats van contra l'esperit de l'islam. “No ens representen. Som gent de pau”, ha afegit. A l'acte hi han participat musulmans de tota la comarca amb cartells contra el terrorisme.
L'Associació Islàmica de Valls ha aplegat unes 400 persones a la plaça del Pati. A l'acte hi ha participat l'imam de la vila, que ha insistit que els autors dels atemptats “no representen la religió musulmana”.
Cambrils va sortir al carrer dissabte al vespre. Unes 16.000 persones van reunir-se en rebuig al terrorisme i homenatge a les víctimes amb el lema "Tots som Cambrils". La marxa va arribar fins al lloc en què es va produir l'atemptat, on es va fer un reconeixement als cossos de seguretat i d'emergències que hi van intervenir.