Revolta Pagesa ha protestat aquest diumenge a la tarda amb marxes lentes a la C-16 al Berguedà, la C-14 a la Conca de Barberà i la C-55 al Solsonès, coincidint amb l'operació tornada de Setmana Santa. Segons han explicat una portaveu de la plataforma, els agricultors i ramaders catalans volen fer un "toc d'atenció" al Govern perquè aquest ha "incomplert" la promesa de compensar econòmicament al sector. "La gota que ha fet vessar el got és que un pagament que es van comprometre a fer el 30 de març ja s'ha posposat dues vegades i ara diuen que es farà el 15 de maig", ha indicat la portaveu Montse Centellas a l'ACN. "Fa dies i mesos que dialoguem amb la Generalitat. A principis de febrer es van pactar 18 punts a Cervera i no s'ha avançat gens ni mica", ha continuat.

En aquesta línia, la portaveu ha denunciat que el Govern "se salta la seva pròpia normativa" i ha insistit que l'únic que demana el sector és "que la Generalitat compleixi amb els acords".

Marxes lentes arreu del territori

Al Berguedà, una desena de vehicles -entre turismes i remolcs- han sortit en marxa lenta des de Bagà en direcció Manresa al voltant de les cinc de la tarda. Tots ells han circulat per la C-16 sense interrompre la circulació, però sí que han obligat a la resta de vehicles a reduir la velocitat. Dues hores més tard, a Sallent, ha finalitzat la protesta. A Solsona, la protesta de Revolta Pagesa ha recorregut la C-55 en direcció Cardona. Una vintena de vehicles s'han sumat a la marxa lenta -en aquest cas eren principalment tractors- a una velocitat mitjana d'uns 20 km/h, obligant la resta d'usuaris a reduir la marxa. La majoria dels vehicles lluïen pancartes reivindicatives.

Al Camp de Tarragona, una desena de tractors han participat aquest diumenge a la tarda en la marxa lenta organitzada pel Gremi de la Pagesia a la C-14, amb confluència amb l'N-420. El punt de trobada ha estat Solivella, a la Conca de Barberà, on ramaders i agricultors de la comarca i voltants s'han concentrat poc abans de les sis de la tarda. Malgrat coincidir amb l'operació tornada de Setmana Santa, la circulació no s'ha aturat per complet en cap moment. "La marxa no serà hiperlenta perquè no volem provocar molta problemàtica a la societat, però sí que volem ser visibles", ha apuntat Eduard Escolà, representant del Gremi a la zona.

Així, a velocitat de tractor i en columnes separades, els pagesos han recorregut la C-14 des de Solivella cap a Montblanc, per després tornar al punt de partida i dirigir-se cap a Belltall, en un recorregut d'unes dues hores de durada. Tot plegat, amb l'objectiu de denunciar que els acords signats amb el Govern al febrer no s'han complert completament. "Al final el que es vol aconseguir és donar un toc d'atenció. Sabem que la conselleria d'Agricultura, Ramaderia i Pesca hi posa tota la voluntat i esforç del món; molts d'aquests acords que vam signar no depenen tan sols d'ells i el que volem és que la resta de conselleries donin suport a la nostra perquè creiem que és un sector primordial per al país", ha conclòs Escolà.

La pedregada deixa unes 50.000 hectàrees de cultius afectades a Ponent

La forta pedregada d'aquest dissabte al migdia ha ocasionat nombrosos danys en cultius a Ponent enfonsant encara més un sector que fa anys que arrossega males temporades per les adversitats climatològiques. Segons ha avançat Unió de Pagesos, s'han identificat afectacions a unes 50.000 hectàrees de cultius de la plana de Lleida, "de Fraga fins a Agramunt". D'aquestes, unes 12.000 o 13.000 hectàrees corresponen a finques d'arbres fruiters amb danys del 100% i, la resta, a cereals d'hivern, amb afectacions d'entre el 10% i el 40% en camps de blat, ordi o alfals, explica el portaveu Jaume Gardeñes. 

En el cas de la fruita, el portaveu confia que bona part de la producció pugui sortir al mercat encara que hagi quedat malmesa, però avisa que el seu valor comercial "caurà en picat", amb uns possibles preus un 70% per sota. 

Tot i que les afectacions definitives encara estan per determinar, el departament estima en una primera valoració que Lleida és el municipi més afectat amb danys d'entre el 50% i el 100% en unes 700 hectàrees, seguit d'Alcarràs amb afectacions d'entre el 70% i el 100% en 450 hectàrees i Torres de Segre amb danys d'entre el 70% i el 100% en 320 hectàrees.

El Govern oferirà un paquet de mesures per "no deixar enrere cap pagès"

El conseller d’Agricultura, Òscar Ordeig, ha anunciat aquest diumenge que el Govern desplegarà un paquet de mesures per "no deixar enrere cap pagès". Malgrat que reconeix que serà "molt difícil compensar el 100% de les pèrdues", el titular insisteix que l’administració mobilitzarà "els recursos que faci falta" perquè els agricultors "puguin mirar al futur amb esperança i puguin continuar l’activitat". "Un fet extraordinari ha de tenir una resposta extraordinària", ha conclòs. La bateria de mesures s'anunciarà quan tinguin la xifra oficial d’afectacions.

Ordeig ha recordat que l’executiu català va anunciar fa dues setmanes que duplicaria les aportacions a Agroseguro, l'assegurança del sector, perquè els pagesos tinguin unes bones cobertures. "El futur depèn de tenir una bona cobertura", ha dit. En aquest sentit, el titular ha destacat la importància d'invertir en xarxes antipedra i antigelades per avançar-se a les adversitats climàtiques, "que cada vegada seran més freqüents". "Som un país modern, però que ha de fer un pas endavant i assegurar el futur", ha conclòs. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!