El doble fenomen de l'envelliment poblacional i el descens de les taxes de natalitat està obligant els països a replantejar el seu model de creixement. Apostar per una nova economia de la cura, enfortir els suports a la natalitat i potenciar la reproducció assistida com a part de les polítiques públiques són algunes de les mesures que podrien contribuir a construir una societat més equilibrada i sostenible en les pròximes dècades, segons va indicar Ivirma.
Assenyala que la baixa natalitat s'ha convertit en un dels problemes més importants en països com Espanya, Itàlia, el Regne Unit i els Estats Units i que així ho indica l'informe 'Shaping the Future: Socioeconomic Challenges and Opportunities in Aging Societies' elaborat per PwC, i presentat en l'XI Congrés Internacional d'Ivirma celebrat a Barcelona. Un estudi que adverteix que les taxes de fertilitat en descens podrien provocar una caiguda del 30 % de la població i més del 60 % del PIB abans de final de segle.
"Vivim una situació on la natalitat és cada vegada més baixa i l'esperança de vida més alta, la qual cosa té conseqüències importants des de la perspectiva de la població", explica Javier Sánchez-Prieto, CEO d'Ivirma Global. Actualment, s'ha reduït a un nombre de fills per dona d'1,2, per sota del llindar de reemplaçament, i l'edat mitjana per tenir fills se situa en 32 anys i continua augmentant.
El professor Antonio Pellicer, president executiu d'Ivirma i catedràtic d'Obstetrícia i Ginecologia, destaca que "a Espanya, l'11 % dels nens neixen mitjançant medicina reproductiva, la qual cosa demostra com aquest dèficit pot omplir-se en part".
Assenyala que dades recents indiquen que 1 de cada 5 dones reconeix tenir menys fills dels que hagués desitjat, la qual cosa ressalta la importància de la medicina reproductiva. La societat reclama un accés més important i informació sobre l'atenció reproductiva, considerant-la una qüestió d'estat per garantir un futur demogràfic sostenible.
L'esmentat informe de PwC també assenyala que el retard en l'edat mitjana del primer fill ha augmentat entre quatre i cinc anys en l'última generació en països com Espanya, Itàlia, els Estats Units i el Regne Unit, assolint els 32 anys en els dos primers. Aquesta demora coincideix amb una disminució dràstica de la fertilitat natural, ja que, al cap de 30 anys, les possibilitats d'embaràs espontani es redueixen a menys de la meitat respecte als 25, i continuen descendint amb cada any.
En aquest context, les tecnologies de fertilitat i reproducció assistida es consoliden com a eines essencials per fer possible la maternitat i la paternitat en milions de casos. Espanya lidera l'ús d'aquestes tècniques, on aproximadament l'11 % dels naixements es produeix mitjançant reproducció assistida. Si països com els Estats Units, el Regne Unit o Itàlia assolissin aquest mateix nivell, es generarien més de 375.000 naixements addicionals a l'any, la qual cosa permetria retardar entre 7 i 22 anys l'inici del declivi poblacional.
Amb més de 200 clíniques a 15 països, Ivirma assenyala que s'ha convertit en una xarxa global en medicina reproductiva. Afegeix que el seu model combina "dècades d'investigació, innovació clínica i atenció centrada en les persones," i que "reforça la seva capacitat per influir en polítiques públiques, facilitar l'accés igualitari a tractaments i desenvolupar noves solucions mèdiques davant dels desafiaments emergents".