El president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, ha exposat la seva preocupació per possibles epidèmies. Des de fa dies que els experts i les autoritats alerten dels riscos de contagis per aquells que veïns i voluntaris que treballen en les tasques de neteja a les zones del País Valencià afectades per la DANA. Ara, el president valencià ha remarcat que "el que més preocupa és el tètanus". Per això ha informat que s'ha iniciat la vacunació de veïns o voluntaris que estan en zones humides o a prop del fang.
🔴 DANA a València, DIRECTE | Última hora dels morts i desapareguts
"Hem demandat ja fa 48 hores a Sanitat el desplaçament urgent per a una avaluació exprés", ha afirmat Mazón en una entrevista a la COPE, on ha remarcat: "Cal ser preventius". Des de fa dies, les autoritats recomanen a totes les persones que estan duent a terme tasques de neteja que preguin certes mesures com utilitzar roba de màniga llarga, pantalons llargs, màscara, protector ocular i guants. A més, cal rentar les mans amb aigua i sabó o gel hidroalcohòlic després de retirar-se els guants i rentar amb aigua calenta i detergent la roba contaminada amb aigües residuals.
‼️Es importante seguir las recomendaciones de Salud Pública para proteger tu salud tanto en tareas de limpieza, gestión de residuos o la preparación de alimentos
— Emergències 112CV (@GVA112) November 4, 2024
Sigues estas recomendaciones:👇 https://t.co/KaAhc0uwOe pic.twitter.com/BjLH5hJ928
Els focus de preocupació són especialment les zones d'aigua estancada, la gran acumulació de fang i poca salubritat. Des de Sanitat s'insisteix que cal sol·licitar ajuda sanitària en cas de sentir malestar o presentar símptomes d'infecció i que, en el cas de trobar cadàvers, no s'han de tocar i cal trucar a les autoritats. Tampoc no s'han de tocar els cadàvers d'animals, casos en què cal seguir les instruccions de cada ajuntament.
Què és i que fa el tètanus?
La infecció del tètanus a malaltia greu del sistema nerviós causada per un bacteri que pot viure a terra, la saliva, la pols o fins i tot els fems. El tètanus es pot contraure a través de ferides o cremades, per això cal anar amb compte amb les taques de neteja on és fàcil fer-se alguna ferida. Per això també es recomana anar amb bon equipament, com un calçat gros. Si fa deu anys que una persona s'ha vacunat dels tètanus i en les tasques de neteja es fa una ferida que pot estar contaminada amb brutícia, terra, excrements, òxid o saliva, es recomana anar al metge.
Altres infeccions que preocupen en aquest context es transmeten pel d'aigua contaminada, com la gastroenteritis bacteriana (per bacteris com Escherichia coli, Salmonel·la, Shigel·la, i Campilobàcter), o l'hepatitis A, i també la leptospirosi.