Carlos Mazón i Pedro Sánchez han reaccionat tard al desastre, que ja deixa almenys 210 morts i una xifra indefinida de desapareguts —segons les dades oficials de dissabte nit, tot i que es va filtrar un document que apuntava a 1.900 persones desaparegudes—. El president valencià ha comparegut dissabte a la tarda moltes hores després del previst per demanar la implicació directa del govern estatal mitjançant la submissió de ministres a consellers, mentre que l'espanyol ho ha fet al matí per anunciar la plena disposició del seu executiu i el desplegament tant de 5.000 militars com de 5.000 policies addicionals al País Valencià —així com per descartar prendre el control de la situació mitjançant les eines legals de les quals disposa—. És a dir, que les primeres mostres serioses de coordinació entre administracions han arribat... ¡després de 5 dies!
Més enllà de la reacció tardana, un dels problemes —entre moltíssims altres— que crispen els ciutadans és la manca d'informació. A aquestes alçades, ningú no creu que la xifra de morts sigui de 200. Una xifra que pot augmentar a mesura que es revisin els cotxes acumulats al voltant de localitats com Xiva, Paiporta o Alfafar, de les més colpejades per la DANA; i també els garatges i pàrquings. En especial, creix la por pels morts atrapats a Bonaire, el famós centre comercial de la tragèdia.
Informació, rumors i indignació
S'han fet virals les imatges dels soterranis de Bonaire completament anegats, que no conviden a pensar res de bo. Davant la manca d'informació i el nerviosisme creixent, les xarxes socials s'han omplert de rumors que apunten que els equips de rescat que s'hi han endinsat han quedat traumatitzats davant del cementiri en el qual s'ha convertit. Però fins dissabte vespre encara no hi hauria baixat ningú, ja que primer cal buidar una mica l'aigua per poder-hi veure —aquest diumenge sí que s'han vist els primers bussos i caiacs—. En qualsevol cas, la qüestió és que les autoritats actualitzen el balanç de víctimes mortals ben a poc a poc: dissabte al matí, Sánchez ha dit que n'hi havia almenys 211; a la nit, el Centre de Coordinació Operativa Integrada (CECOPI) n'ha comunicat 210 només al País Valencià. Per la seva banda, en una mitja hora de discurs, Mazón no ha donat xifres. El dia anterior, divendres, el balanç era ben similar: 207. La informació al respecte se subministra amb comptagotes i de manera descoordinada.
La cosa no s'acaba aquí. Bonaire ha estat en el centre de la polèmica aquest dissabte, després que les autoritats enviessin voluntaris acumulats a la Ciutat de les Arts i les Ciències de València a fer-hi net. L'ordre ha indignat les persones que volien ajudar, ja que la seva idea era donar un cop de mà en les tasques de neteja als veïns que ho necessitessin, no pas fer net en botigues d'un centre comercial. A més, alguns voluntaris han denunciat que l'organització els ha deixat abandonats en mig del no res, després de dies d'impediments i indicacions contradictòries per part de la Generalitat Valenciana. La crispació amb la gestió dubtosa del voluntariat per part de les autoritats valencianes ha culminat aquest dissabte vespre, quan el CECOPI ha anunciat que es limitarà l'accés a 11 municipis afectats —Aldaia, Alaquàs, Picanya, Sedaví, Paiporta, Benetússer, Alfafar, Massanassa, Catarroja, Albal i Beniparrell—, en una decisió de dubtosa legalitat que coincideix amb la visita del rei Felip VI. Una vegada més, les teories i els rumors no han trigat a sorgir.
Mazón i Sánchez: coordinació o batalla política?
Sigui com sigui, qui més pateix aquests problemes de reacció tardana i de gestió de l'ajuda (també amb la polèmica sobre els bombers catalans) són les localitats més afectades, on els veïns estan desesperats. En el cas d'Alfafar, per exemple, l'alcalde Juan Ramón Adsuara ha denunciat aquest dissabte al matí a Catalunya Ràdio que encara no havia arribat cap autoritat per ajudar-los —només voluntaris—. En aquest municipi de l'Horta Sud ja han reduït problemes com el del menjar, però sí que pateixen per la salubritat (l'aigua estancada és un focus d'infecció) i per bloqueig de les vies de comunicació.
Caldrà veure si les primeres mostres de coordinació entre administracions aconsegueixen alleugerir la situació de localitats com Alfafar, però és difícil ser optimista davant del que sembla una batalla política. Cada vegada hi ha més veus que qüestionen el paper adoptat per Sánchez davant del desastre, que estaria deixant la Generalitat Valenciana a la seva sort per desgastar l'ayusisme. Però el PP també ha convertit la gestió de la tragèdia en una arma, atacant el govern espanyol per no prendre les regnes —tot i que el Consell té competències per demanar-ho legalment—. També carreguen contra l'Aemet i els seus suposats problemes amb els avisos, malgrat que els experts no deixen d'assenyalar directament Mazón —que ha dit que va demanar la intervenció de l'exèrcit dimarts a les 15.00 hores: el que seria un argument per atacar el PSOE, al final se li gira en contra si tenim en compte que la primera alerta de protecció civil no va arribar fins a les 20.12 hores—. En definitiva, un desgavell del qual tan sols se salvaria el ministre de Transports, el polèmic Óscar Puente, que ha informat tot el dissabte dels avenços en la recuperació de línies de tren i en l'obertura de carreteres. Tot apunta que el president de la Generalitat caurà, però intentarà emportar-se els socialistes amb ell. I, mentrestant, encara hi ha cotxes, túnels, soterranis, garatges i pàrquings sense revisar.