Els Mossos d’Esquadra s’encarreguen de la protecció física de les autoritats del país, però també s’encarreguen de la protecció de les activitats que com a representants d’organismes públics desenvolupen i cal evitar la vulneració de drets relatius a la intimitat i honor, així com garantir que puguin desenvolupar la seva activitat política o institucional amb seguretat. En resum, el que la policia catalana també ha de fer és protegir els representats polítics i institucionals perquè no siguin espiats amb mecanismes d’enregistrament que puguin comprometre la seva tasca. Però per fer-ho cal tenir uns mecanismes que permetin localitzar i inhabilitar aquesta tecnologia que els darrers anys s’ha democratitzat i cada cop és més fàcil disposar de productes que permetin gravar so o imatges de manera il·legal amb mecanismes cada cop més petits i atemptar així contra la intimitat, l’honor i, alhora, cometre delictes de revelació de secrets.
Aquesta tecnologia es pot incorporar en equips de mida molt discreta i pot ser instal·lada de forma senzilla i relativament ràpida a llocs públics o privats amb un cost relativament reduït i la tecnologia dels Mossos, segons detallen ells mateixos en un informe intern, s’ha quedat “antiga” i “obsoleta”, un fet que compromet la contravigilància que fan els efectius de la policia catalana que es dediquen a aquesta protecció. La ràpida evolució de la tecnologia a disposició de gairebé tothom per fer captació d’imatges i de so, un fet que abans estava reservat només a professionals, i també a la ràpida distribució que es pot fer d’aquest material per xarxes socials, sumat a la falta de tecnologia disponible als Mossos d’Esquadra, ha posat la policia en alerta.
Equips "obsolets" de més de 10 anys
Els equips de què disposen els Mossos d’Esquadra i que estan en funcionament en l’actualitat tenen una antiguitat superior als 10 anys, les garanties estan caducades des de fa temps, el fabricant ja no ofereix el servei de manteniment i de reparacions i els equips estan “obsolets tecnològicament”, comprometent així la detecció eficient d’aparells encoberts -que si bé molts cops les escoltes o intromissions es poden fer telemàticament, també encara hi ha risc físic. No disposar de material actualitzat, per la falta d'inversió i de planificació dels darrers anys, obliga la policia catalana a utilitzar equips antics amb moltes mancances tècniques que generen incertesa en els resultats, fent créixer exponencialment el risc que tenen els polítics i persones rellevants del país a ser interceptats i espiats per agents externs. Aquestes escombrades en oficines i vehicles oficials es fan de manera programada o a petició dels comandaments i de manera coordinada amb la Divisió d’Escortes per prevenció als espais on hi ha els responsables de Presidència, de les diferents conselleries i també al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. De forma esporàdica, els Mossos també ofereixen els serveis de detecció i escombratge a la Diputació de Barcelona i a l’Ajuntament de Barcelona.
Les Unitats d’Investigació també peticionen aquest tipus de requises en el marc d’investigacions relacionades amb el crim organitzat per localitzar dispositius de seguiment electrònic que els criminals col·loquen en vehicles de joiers o locals que després volen ser assaltats.
Renovaran els equips per 65.000 euros
Per resoldre aquesta falta de material que ara posa en joc la seguretat, la Direcció General de la Policia ha tret a concurs la compra de tres aparells que hauran de ser adquirits durant l’any 2023 per valor d’uns 65.000 euros. Es vol comprar un equip d’anàlisi de senyal electromagnètic, analitzador de mobilitat, per a la localització de dispositius emissors de senyal, un equip d’anàlisi de senyal electromagnètic per a la detecció i anàlisi d’emissions no normalitzades RF (Radiofreqüència) i un equip per a la recerca de dispositius emissors de senyal electromagnètica, analitzador de camp. Per evitar donar pistes als espies o criminals, no s’ha donat publicitat de les característiques tècniques que han de tenir els tres aparells.