La zona de la mar Mediterrània és una de les més vulnerables del món als efectes del canvi climàtic. Si bé els experts alerten des de fa anys dels perills de l'escalfament global sobre aquesta zona del planeta, és en els darrers anys que les advertències s'han materialitzat en forma de rècords de temperatura constant. Sí el 2023 es va caracteritzar per ser un any en què es van superar tots els rècords de calor, el 2024 va pel mateix camí. En el cas de la mar Mediterrània aquest any les seves aigües bullen. El passat 12 d'agost es va arribar al rècord de la temperatura de l'aigua en territori de l'Estat amb 31,87ºC. A la resta del mar, també es va assolir una temperatura mitjana rècord: 28 °C.
"Els mesos d'estiu, [la Mediterrània] s'ha convertit pràcticament en un mar tropical", afirma Samuel Biener, meteoròleg de Meteored, en declaracions a El Español. "Les últimes setmanes s'estan registrant temperatures més altes que en alguns sectors del Carib, una cosa impensable fa pocs anys", subratlla Biener. Si bé l'agost acostuma a ser el mes en què les aigües de la Mediterrània són més calentes, aquestes temperatures són preocupants, segons remarca el meteoròleg.
Altres efectes de la calor a la zona
No només l'aigua està a temperatures caribenyes, sinó que el canvi climàtic a la zona també es nota en les onades de calor o els mega incendis. Aquests darrers estan castigant durament Grècia ara, un any més. El canvi climàtic va ser el motiu pel qual els megaincendis de 2023-24 van ser tan extrems en dimensió, morts, desplaçaments i destrucció de la natura. Així ho posa de manifest l'informe L'Estat dels Incendis 2023/24, recollit a la revista Earth System Science Data i realitzat per quatre prestigiosos centres britànics, entre ells la seva agència nacional de meteorologia. A Grècia, l'incendi d'Evros, l'agost de l'any passat, va cremar uns 900 quilòmetres quadrats i va ser el pitjor registrat mai a Europa.