Gairebé la meitat dels catalans, el 48%, creu que hi ha massa immigració al nostre país i quasi dos terços, el 62%, creu que el Govern "ha perdut el control de qui entra", segons les dades que es desprenen de la darrera enquesta sociopolítica del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO). Així i tot, l'enquesta, presentada aquest dijous, assenyala també que la valoració del que aporten les persones immigrants a l'economia és generalment positiva: en una escala del 0 —dolent— al 10—bo—, la mitjana catalana se situa en el 6,6. En un 6,1 pel que fa a l'enriquiment positiu de Catalunya en un sentit cultural. I, quant a la convivència, preguntat sobre si l'arribada d'immigració fa del país un lloc pitjor (0) o millor (10) per a viure, els catalans se situen de mitjana en el 5,6, lleugerament favorables.
El nou director del CEO, Joan Rodríguez Teruel, ha assenyalat en la presentació de les dades aquest dijous en roda de premsa que les dades "no són sorprenents", perquè segueixen una tendència de respostes que ja s'han donat habitualment a Catalunya i a Europa sobre la percepció que "hi ha massa immigració". Amb tot, Rodríguez Teruel ha asseverat que generalment la visió de la immigració a Catalunya és "positiva". "El debat no és tant l'arribada d'immigració, com les conseqüències, la gestió i les condicions en les quals es fa", ha afegit.
Català és qui viu i treballa a Catalunya i vol ser-ho ha estat una de les màximes de la societat catalana durant dècades. Com de vigent és aquest plantejament? Segons les dades que mostra el CEO, qüestionats per això, el 66% dels catalans es mostren d'acord o molt d'acord —33% a cada opció—, mentre que el 20% no es posiciona i el 13% es posicionen en desacord o molt en desacord. Gairebé els mateixos percentatges mostren les dades sobre la pregunta de si per ser considerat català o espanyol cal compartir la identitat cultural catalana o espanyola.
Relacionant-lo amb la qüestió migratòria, el CEO també ha preguntat sobre si la llengua i la cultura catalanes es troben en perill i si cal prendre "mesures decidides per protegir-les". El 62% dels catalans es mostren d'acord amb aquesta afirmació, mentre que un 22% no es posiciona i només un minoritari 15% dels ciutadans de Catalunya es mostra molt d'acord o molt en desacord amb aquesta necessitat de protegir la identitat i cultura catalanes. De fet, el CEO pregunta també sobre els drets de les minories i ho exemplifica els catalanoparlants a Espanya, els immigrants o el col·lectiu LGBTI. En aquest sentit, el 79% dels catalans creu que s'han de protegir aquests drets, davant d'un anecdòtic 5% que es mostra contrari.
Les esquerres, més favorables a la immigració; les dretes, més en contra
Pel que fa a la política de partits i la immigració, els més crítics amb les aportacions a l'economia i culturals dels immigrants són els simpatitzants dels partits d'extrema dreta, Vox i Aliança Catalana. El 58% dels votants d'Aliança Catalana, el partit de l'alcaldessa de Ripoll, Sílvia Orriols, no creu que els immigrants aportin res positiu a l'economia, el 78% creu que empobreix la cultura catalana i el 83% creu que empitjoren la convivència. Unes xifres similars, però lleugerament més favorables a la immigració, es donen entre els simpatitzants de Vox. Els més favorables a les aportacions dels ciutadans nouvinguts de l'estranger són els simpatitzants dels Comuns, de la CUP, del PSC i d'Esquerra Republicana, en aquest ordre. Tot seguit, Junts i el PP. Entre els simpatitzants d'aquests dos darrers partits, hi ha un percentatge prou alt que pensa que el Govern ha perdut el control de qui entra al país: el 53% els de Carles Puigdemont i el 57% els d'Alberto Núñez Feijóo.