Les cues per recollir aliments durant la crisi del coronavirus han pujat. Diferents entitats explicaven fa unes setmanes a ElNacional.cat que s'esperava que la cosa empitjorés. L'impacte ha estat molt intens, amb una elevada destrucció d'ocupació, segons recull un informe que Càritas Barcelona ha fet públic amb el títol (Primer) impacte de la crisi de la Covid-19 en les famílies ateses per Càritas Diocesana de Barcelona. L'informe s'ha dut a terme a través d'entrevistes a unes 475 llars ateses per l'entitat entre el 18 i el 25 de maig. Entre d’altres, s’ha preguntat sobre l’impacte de la crisi de la Covid-19 en l’ocupació, la situació econòmica, l’habitatge, la convivència i les atencions, l’educació i la bretxa digital, les xarxes de suport i de solidaritat i les expectatives de futur.

Així, hi ha hagut un augment de la taxa d'atur de 26 punts percentuals, fet que ha afectat els ingressos de les famílies un 36%. D'aquesta manera, els ingressos provinents de l'ocupació formal, és a dir, a partir de les feines amb contracte, han caigut un 42%, i les provinents de l'economia submergida, un 73%. Per tant, una de les conclusions que ha sorgit de l'informe, és la quantitat de persones que disposaven de feines molt precàries i que s'han vist desprotegides davant d'aquesta situació. Les persones que treballaven en l'economia submergida no tenen dret a les prestacions d'atur. 

Davant aquesta situació, 1 de cada 4 llars ateses per Càritas no ha tingut cap mena d'ingrés durant aquests mesos. Un 41% de les famílies no poden seguir una dieta equilibrada i un 24% no pot comprar medicaments. A això, cal sumar-li el problema de l'habitatge que hi ha a l'àrea metropolitana des de fa anys. Un 42,9% de les llars no pot fer front als pagaments de lloguer o hipoteca. Per tant, s'exposen a poder perdre casa seva. 

Per altra banda, un percentatge més baix, el 13% de les llars, ha hagut de renunciar a una feina per poder-se fer càrrec dels menors durant la pandèmia. L'informe també constata que han augmentat els conflictes a la llarga en un 19%.

Bretxa digital i salut

A més, el confinament també ha evidenciat la bretxa digital. El 12% de les llars no ha tingut ni té accés a internet, fet que ha dificultat l'aprenentatge dels infants que aquests mesos han fet des de casa. I per tant, això ha comportat que en 1 de cada 3 llars hagi baixat el rendiment escolar. Un 35% tampoc no tenia habilitats per fer tràmits en línia. 

La salut també ha estat un tema important durant el confinament. Famílies que han perdut familiars o que han hagut de conviure en espais molt petits. D'aquesta manera, 1 de cada 4 llars ha vist que l'estat físic general dels seus membres empitjorava i 7 de cada 10 han pogut patir alguna crisi d'ansietat i també dificultats per dormir.