El Memorial Democràtic ha impulsat la col·locació de 68 noves plaques Stolpersteine en record a les víctimes catalanes de l'Holocaust nazi durant la II Guerra Mundial durant aquesta setmana en motiu del dia Internacional de les Víctimes de l'Holocaust. Enguany es col·locaran a Els Guiamets (1), La Segarra (11), Sabadell (23), Granollers (7) i Girona (16).
No només es ret homenatge a les persones assassinades, sinó també als supervivents, incloent-hi persones que van poder exiliar-se i refugiar-se en altres països. També recuperen la memòria d’aquelles persones que, davant el destí que els esperava, decidiren suïcidar-se. D’aquesta manera i d’una forma simbòlica, les stolpersteine reuneixen a les famílies o grups de persones separades per la deportació.
Neus Català, una de les persones homenatjades, va rebre la seva Stolpersteine el passat dia 25 de gener al seu poble natal, Els Guiamets, a la qual hi va assistir el diputat electe d'ERC Raül Romeva.
Actualment existeixen més de 50.000 stolpersteine a més de 21 països a tot Europa. A l’estat espanyol, Catalunya és pionera en la col·locació d’aquestes plaques per iniciativa del Memorial Democràtic. Actualment se’n poden trobar a Navàs, Manresa, Igualada i Castellar del Vallès.
Els stolpersteine són llambordes quadrades de 10cm x 10cm fetes de formigó i cobertes d’una fulla de llautó on es graven les dades de persones empresonades i deportades. Es col·loquen al paviment de davant dels edificis o llocs on les víctimes van viure o treballar en llibertat abans de l’empresonament o la deportació. Cada llamborda és única i precisament es realitza de manera especial a mà, com a gest de respecte i humanitat que vol contrastar amb l’exterminació industrialitzada dels nazis. El concepte va ser creat per l'artista alemany Gunter Daming i significa "pedra que fa ensopegar".
Memorial a Barcelona
A Barcelona, també s'ha volgut fer un homenatge a les víctimes del nazisme i s'ha realitzat un mural commemoratiu, realitzat per l'artista urbà Roc Blackblock entre els dies 23 i 25 de gener a la plaça del Rei, i està exposat a la capella de Santa Àgata, al Museu d'Història de la Ciutat fins el pròxim 11 de febrer.