Les memòries del secretari de Benet XVI, Georg Gänswein, han aixecat polseguera al Vaticà. La cosa és que aquest dijous s'ha publicat el llibre Nient'altro che la verità (Res més que la veritat, en català), en el qual el monsenyor alemany s'ha abstingut d'amagar crítiques al papa Francesc. L'objectiu del text és contradir "les malicioses calúmnies i obscures maniobres que van tractar en va de llançar ombres sobre el magisteri i les accions del papa alemany", cosa que esdevé una arma llancívola contra el pontificat del papa argentí. Queda clar que les memòries han provocat irritació dins dels murs vaticans.

És en aquest context que Gänswein va ser citat dilluns a una reunió secreta amb el papa Francesc, de la qual no s'ha sabut el contingut. Tanmateix, algunes fonts han apuntat a un decebut pontífex que va demanar discreció en aquests dies a l'històric secretari de Benet XVI. Des de la finestra del Palau Apostòlic, l'argentí ja va avisar en l'Àngelus de diumenge que "el safareig és una arma letal que mata". "Mata l'amor, la societat i la germanor", va dir en un missatge que es va interpretar com una suposada reacció al llibre del monsenyor alemany. 

Llibre secretari Benet XVI, Georg Ganswein / Piemma
Les memòries del secretari de Benet XVI, Georg Gänswein / Piemma

Les memòries consten de 336 pàgines en les quals el secretari i lleial col·laborador de Joseph Ratzinger des del 2003 fins a la seva mort es concentra en la particularitat de l'última dècada: la inusual convivència de dos papes. Per una banda, l'emèrit Benet XVI — retirat des de la seva històrica renúncia l'any 2013 i ídol del sector més conservador. Per una altra, el successor Francesc — centre dels atacs. És així com Gänswein confirma i critica l'existència d'una pugna entre els dos corrents pel control del Vaticà. De fet, es refereix a aquest fenomen amb el terme italià tifoserie (fanàtics del futbol). També revela que el papa emèrit va considerar un error el document "Traditionis Custodes" amb el qual Francesc va limitar les misses en llatí (pròpies de temps previs al Concili Vaticà II), cosa que va molestar els membres més tradicionalistes de l'Església catòlica.

Més enllà del conflicte intern, el monsenyor alemany carrega directament contra l'argentí per la seva caiguda en desgràcia com a prefecte de la Casa Pontifícia — un dels càrrecs més importants de la Cúria. Què va passar? Si bé manté el càrrec, Gänswein va ser rellevat de les seves funcions després d'una controvèrsia sorgida l'any 2020 amb la publicació d'un llibre cardenal Robert Sarah i el papa Francesc li va demanar que des d'aleshores s'encarregués exclusivament de tenir cura de Ratzinger en el seu retir al monestir vaticà de Mater Ecclesiae (on vivia des del maig del 2013, quan va renunciar al càrrec). La petició el va deixar "en estat de xoc i sense parla", segons explica a les memòries.

L'entorn del Vaticà carrega contra Gänswein

En aquesta línia, sembla que el secretari de Benet XVI haurà d'abandonar la residència del difunt papa emèrit. Així ho informen aquest dijous mitjans catòlics alemanys, segons els quals Gänswein va rebre un escrit signat pel papa Francesc en el qual se li comunicava que ha d'abandonar el monestir Mater Ecclesiae el pròxim 1 de febrer. El monsenyor alemany no ha escrit sobre aquesta qüestió concreta, però sí que ha revelat que el pontífex argentí li va demanar que no es mudés a la tradicional residència del prefecte de la Casa Pontifícia per tal de cedir-la a un altre inquilí. Tot quan ell ja havia començat la mudança cap allà.

Si bé el llibre s'ha publicat aquest dijous, és veritat que durant els últims dies s'ha revelat part del contingut de les memòries. És per això que l'entorn del Vaticà ha carregat en massa contra Gänswein, com és el cas del cardenal alemany Walter Kasper (pròxim a Ratzinger). "Hauria estat millor callar-se. Ara no és el moment de coses així", ha criticat Kasper en una recent entrevista a La Repubblica.

Més crítiques al secretari de Benet XVI

El també cardenal alemany Gerhard Müller ha assegurat que els conflictes en l'Església catòlica "sempre han existit, però en un clima de discreció i reparats pel Papa". I això que Müller va ser rellevat de prefecte de la Congregació per a la Doctrina de la Fe l'any 2017 per part de Francesc. També ha recordat que l'any 1968 Pau VI va destituir l'arquebisbe de Bolònia (nord) Giacomo Lercaro després d'una fractura de la Cúria per la guerra del Vietnam: "Va ser traumàtic, però no va dir res. Tot i que Lercaro no era Gänswein".

En una carta oberta d'un sacerdot de la diòcesi de Bèrgam (nord), Alberto Varinelli, es demanava al secretari de Benet XVI que "bloquegi immediatament" la publicació del llibre. "Com bé sap, aquest text és molt esperat pels sectors hostils al papa i, si hi ha atacs a Francesc, farà molt mal a la unitat de l'Església". En aquest sentit, el cardenal jesuïta italià Gianfranco Ghirlanda ha reconegut que "tota aquesta situació ha estat utilitzada pels grups que mai han acceptat l'actual pontífex". És per això que el mitjà catòlic alemany Die Tagespost ha arribat a dir que Gänswein ha intentat evitar la publicació de les seves memòries... però ja era tard. El llibre s'ha publicat aquest dijous i ara caldrà veure quines conseqüències tindrà.