Un 30% dels MENA que van fer 18 anys el 2018 han decidit sortir del sistema de protecció de la Generalitat. Així ho ha dit el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, en el marc d'una interpel·lació del PP català al ple del Parlament.
Del miler de menors migrants no acompanyats que l'any passat van esdevenir majors d'edat, uns 300 han decidit "de manera lícita i legítima" no voler tenir cap relació amb el sistema de protecció. Dels 700 restants, gairebé 200 han tingut la possibilitat d'anar a una família extensa o tenir feina, mentre que els altres 500 actualment estan dins el sistema de protecció a través de diferents elements de suport. Segons les dades facilitades pel conseller, els primers sis mesos de l'any han arribat 1.129 MENA a Catalunya.
Segons ha detallat el conseller, del gener al març d'aquest any han arribat menys menors migrants no acompanyats dels que havia calculat el Govern, tot i que la xifra igualment és superior a la de l'any passat.
En resposta a una interpel·lació del diputat del PP català Santi Rodríguez, El Homrani ha afirmat que la devolució de menors està prohibida per llei internacional i que, per tant, no es pot fer. En aquest sentit, ha demanat que se sigui curós amb aquestes coses perquè si no es generen "missatges no reals".
Pel que fa a la suposada agressió sexual d'un MENA a Canet de Mar i un intent al Masnou, el conseller ha volgut destacar que "la violència masclista no té origen ni classe social ni edat, sinó que sempre té un element incorporat que és una mala entesa masculinitat". En aquest context ha reclamat que no s'estigmatitzi un col·lectiu de més de 4.000 migrants menors no acompanyats per aquests casos.