A les 15:55 hores d'aquest dimarts s'ha enlairat des de Cap Canaveral, a Florida, el segon nanosatèl·lit català, anomenat Menut, i poc més d'una hora després ha entrat oficialment en òrbita a 500 quilòmetres de la superfície terrestre. El coet encarregat de posar l'aparell en òrbita ha estat un Falcon 9 de la companyia Space X, propietat d'Elon Musk. Aquest és el segon nanosatèl·lit que el govern de la Generalitat ha posat en òrbita en el marc de l’Estratègia NewSpace de Catalunya, després que el passat 22 de març de 2021 s'enlairés el nanosatèl·lit Enxaneta. El Menut, que va ser batejat amb aquest nom pels nens i nenes de Catalunya, orbitarà al voltant de 500 km de la Terra a una velocitat d’uns 8 km/s, i passarà per damunt de Catalunya cada 5 dies aproximadament.
Impulsat per la Generalitat i l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) i desenvolupat per l’empresa catalana Open Cosmos, el Menut és un satèl·lit CubeSat de sis unitats i menys de 10 kg de pes. Un CubeSat és un tipus de microsatèl·lit d’investigació, i aquest tindrà com a missió l’observació de la Terra per millorar la gestió del territori i ajudar a controlar i combatre els efectes de la crisi climàtica. El Menut està dotat d'una càmera d'última generació capaç de gravar imatges de 5 metres de resolució de qualsevol part el món, encara que donarà prioritat a l'obtenció d'imatges del territori català que, després de ser analitzades i tractades amb les últimes tecnologies d'intel·ligència artificial, permetran monitorar l'impacte el canvi climàtic.
Des de la Generalitat afirmen que les dades obtingudes pel Menut aportaran informació "cabdal" per incidir en aspectes clau de la gestió del territori com ara l'anàlisi de la productivitat dels cultius i dels sòls, la prevenció i detecció d'incendis forestals i la planificació i supervisió del desenvolupament urbà i rural, entre d'altres. Paral·lelament, l'Executiu també espera que el llançament dels nanosatèl·lits augmenti la projecció de l'ecosistema espacial català i la seva connexió amb altres pols d'innovació.
La xarxa d'observació planetària més gran del món
Per altra banda, des del departament de Polítiques Digitals es va anunciar el passat 21 de desembre que el satèl·lit passarà a formar part d'una xarxa de nanosatèl·lits anomenada OpenConstellation. Aquesta xarxa és una infraestructura satel·lital compartida que permetrà afrontar reptes globals relacionats amb l’emergència climàtica, la crisi energètica, i els recursos i desastres naturals, entre d’altres. La constel·lació de satèl·lits, serà la xarxa d’observació de la Terra més gran del món, amb satèl·lits aportats per organitzacions espacials, països, institucions o empreses d’arreu que decideixin adherir-s'hi, per posar les dades i la informació espacials al servei dels grans reptes mundials, com ara la transformació digital i el canvi climàtic. En aquest sentit, algunes de les principals organitzacions espacials d'Europa ja han aportat el primer conjunt de satèl·lits a la constel·lació.
Canvi de plans en el llançament
Inicialment, el llançament d'aquest nanosatèl·lit estava previst des del cosmòdrom rus de Baikonur, però el Govern va decidir a finals de febrer del 2022 buscar un altre emplaçament a causa de la invasió russa d'Ucraïna. L'estratègia NewSpace de la Generalitat va ser engegada el 2020 pel llavors conseller de Territori i Polítiques Digitals, Jordi Puigneró. Amb la sortida de Junts del Govern, el projecte a passat a ser competència del Departament d'Empresa, ha seguit endavant. El conseller Roger Torrent ha seguit l'acte de llançament d'aquest nanosatèl·lit des de la seu de l'empresa Open Cosmos a Barcelona.
L'Enxaneta, la primera passa de Catalunya a l'espai
El primer nanosatèl·lit que va llançar la Generalitat, l’Enxaneta, també va ser desenvolupat per l'empresa Open Cosmos. Aquest innovador aparell desplega serveis de connectivitat global d’Internet de les Coses (IoT, per les seves sigles en anglès) amb cobertura 5G. D’aquesta manera permet la comunicació i l’obtenció de dades de sensors ubicats arreu del territori català, fins i tot en zones de difícil accés o que no tenen cobertura de les xarxes de telecomunicacions terrestres convencionals. Això permet, entre altres aplicacions, monitorar el cabal dels rius i les reserves d’aigua arreu del territori per millorar i fer més eficient la gestió de l’aigua; el seguiment i protecció de la fauna salvatge; la recepció de dades meteorològiques d’estacions ubicades en llocs remots; el monitoratge de moviments del sòl per preveure desastres naturals i el monitoratge de ramats i de conreus per detectar malalties i definir estratègies més eficients.
El Govern donarà continuïtat al projecte
El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, ha explicat, després del llançament del nanosatèl·lit Menut que actualment el tercer nanosatèl·lit català es troba en fase de licitació i que s'espera que durant la primera meitat de l'any finalitzi el procés i es pugui també dur a terme el seu llançament. Encara que no ha donat gaires detalls sobre les característiques d'aquest tercer nanosatèl·lit, sí que ha avançat que estarà vinculat a l'àmbit de les comunicacions, igual que l'Enxaneta, el primer posat en òrbita per la Generalitat el març del 2021. "Estem molt satisfets de l'aposta de la Generalitat pel programa NewSpace. Molts altres governs estan adoptant polítiques en aquest sentit perquè aquí hi ha una agenda claríssima des d'un punt de vista tecnològic i de creixement econòmic", ha emfatitzat.
El conseller ha destacat que aquesta iniciativa, que té un pressupost de 18 milions d'euros per al període 2020-2023, contribueix a posicionar Catalunya i les seves empreses en aquest sector econòmic vinculat a l'espai, conegut com a Newspace, que s'espera que experimenti un gran creixement en els anys vinents.