Mercadona ha anunciat que deixarà de fer pa progressivament en les diferents línies dels seus magatzems. La cadena de supermercats, però, seguirà venent aquest producte essencial. L'empresa de Juan Roig ha avisat d'un gir de 180 graus en la seva política pel que fa a aquest aliment. A partir d'ara, segons han informat, deixaran de mica en mica d'elaborar aquest producte bàsic als seus magatzems i començaran a sostenir-se a través de proveïdors locals.
Amb aquesta decisió, l'objectiu de Mercadona és optimitzar els processos de fabricació i rendibilitat, amb més de 20 proveïdors que produiran el pa perquè, en una segona fase, Mercadona el distribueixi. En un comunicat, la cadena ha detallat que la finalitat d'adoptar aquesta mesura és reforçar la qualitat de la seva categoria de pa. Fins aquests moments, el pa és l'única categoria que fabrica de forma pròpia en les diferents línies existents en els magatzems d'alguns dels seus blocs logístics.
Projecte pilot
El procés es va iniciar el 2018 amb un projecte pilot amb la col·laboració de diversos proveïdors especialistes que van assumir la producció de més de 20 milions de quilos a l'any de pa d'especialitats com el pa de llet o el pa integral. Després d'aquesta prova, la companyia ha incorporat gradualment més proveïdors locals a l'estratègia, com ara Valero, que elabora el pa pagès a Catalunya des del 2021. Segons Mercadona, tots aquests proveïdors han contribuït gràcies al seu coneixement més profund del procés i a una millor gestió de les matèries primeres a impulsar la competitivitat d'aquesta categoria.
La cadena de supermercats ha remarcat que el tancament progressiu de les línies d'elaboració d'aquest aliment bàsic, presents en vuit blocs logístics, no afectarà els 650 treballadors. D'aquesta forma, aquest personal serà reubicat en altres tasques i càrrecs de l'empresa. La directora general de fabricació de pa, Ariana González, ha assegurat que després de quasi quatre anys fabricant pa, aquesta decisió permet reforçar el paper de la companyia en aquesta línia de productes i oferir el pa al preu més baix possible.
Alliberar espai per a altres tasques
Aquest moviment de l'empresa de Juan Roig també implicarà alliberar espai en els blocs logístics i els permetrà centrar-se en les seves activitats ordinàries de recepció, emmagatzematge i expedició de productes. Un cop confirmades les millores de qualitat i eficiència previstes, han apostat pel tancament gradual de totes les línies de pa i permetrà a la companyia centrar-se, segons han dit, en el que millor saben fer: oferir un assortiment eficaç amb la màxima qualitat. Finalment, dels 20 proveïdors locals fitxats per Mercadona per proveir els seus supermercats de pa, de moment es coneix el nom de Valero a Catalunya; Mondat a Andalusia o PandeCan a les Canàries.