Soroll de martells, serres i trepants envaeixen el mercat de Sant Antoni quan només queda una setmana per la seva obertura. Els operaris treballen a contrarellotge per tenir-ho tot a punt de cara el proper 23 de maig, dia en què el mercat obrirà les seves portes després de 9 anys d’obres que s’han fet eterns tant pels paradistes com pel barri. 9 anys de projectes, treballs i pressupostos que han sobreviscut a tres governs de colors diferents: socialistes, convergents i comuns.

En aquest temps Sant Antoni ha canviat i s’ha convertit en un barri cool, un barri de moda que ha expulsat veïns i petit comerç per culpa d’uns lloguers prohibitius. El veïnat desitja l’obertura de la instal·lació però alhora té por que el fenomen de la gentrificació s’accentuï i que el mercat es converteixi en una segona Boqueria, un pol d’atracció de turistes que acabi matant les parades de peix, fruita i pollastre de tota la vida.

Un pla per frenar el turisme

Els paradistes del mercat de Sant Antoni tenen un pla per frenar una hipotètica arribada massiva de turistes. La presidenta del mercat del fresc Maria Masclans és realista i, tot i defensar que el tipus d’instal·lacions estan pensades per la gent del barri, sap que pot convertir-se en punt d’interès de les rutes turístiques. És per això que ja han pensat una sèrie d’accions. Els comerciants repartiran uns fulletons escrits en català i castellà amb una sèrie de normes cíviques que van des de no aturar-se als passadissos fins a deixar comprar. “Si veiem que se’ns omple de turistes repartirem també el fulletó en anglès” explica Masclans, “i si la cosa tampoc funciona i la situació és insostenible, prohibirem fer-hi fotografies”. Amb tot defensa que a Sant Antoni hi ha teixit de barri, "una cosa que la Boqueria no té"

L’arribada de turistes preocupa els paradistes que en els propers dies han de fer el trasllat. La Pilar Esteban, d’Aviram Joan i Pilar, espera que “no vinguin” i que si ho fan “que sigui de dos en dos”. “Espero que el mercat de Sant Antoni no es converteixi en part de rutes turístiques”, ha dit.

El Josep Miquel Argudo, d’Olives i Conserves Josep M. Argudo, és contundent: “vull que sigui un mercat per la gent del barri”. Espera a més, que amb el retorn a l’antic mercat “es recuperi la clientela que s’ha perdut aquests anys amb el canvi d’ubicació”.

De mercat de Sant Antoni a St. Anthony’s market

Des de l’entitat Fem Sant Antoni, un dels seus membres Xavier Caballé ha dit que està content amb la fi de les obres després de 9 anys però s’ha mostrat “preocupat per la gentrificació, l’expulsió del veïnat, la pèrdua del comerç i la compra d’edificis per part de fons voltor”. “Ens hem convertit en un caramelet”, ha explicat. “Tenim por que es converteixi en una nova Boqueria i per això hem participat de tot el què hem pogut, en alguns mapes per a turistes on se senyalen els monuments ja apareixem com St. Anthony’s market”, ha dit. Caballé.

“No ens espanten (els turistes)”

En una visita d’obres que s’ha fet aquest matí per als periodistes, el regidor de comerç i turisme de l'Ajuntament de Barcelona Agustí Colom ha explicat que s’està treballant per aconseguir “l’equilibri” entre turisme i comerç de proximitat. Ha assegurat que el mercat s’ha pensat “pel barri i pels ciutadans” i que “per la seva configuració i tipus de parades” té un client potencial que és el veí de Sant Antoni. “A ningú no ens espanta res”, ha sentenciat.

Colom ha recordat que l’ajuntament ha tirat endavant un pla per limitar l’establiment de comerços de souvenirs a l’entorn del mercat i que en el disseny de les parades s’ha limitat a 6 les dedicades a degustació, inicialment n’eren 10.

Tres mercats en un

El mercat de Sant Antoni té 53.388 metres quadrats i comptarà amb 235 establiments: 52 corresponen al mercat de producte fresc o alimentació, 105 als encants -tot allò que no és aliment- i 78 al dominical de llibres.

L'horari d'obertura serà de les 8 del matí a les 8 del vespre de dilluns a dissabte en el cas del producte fresc. El mercat dominical obrirà els diumenges i el mercat dels encants ho farà els dilluns, dimarts, divendres i dissabte, tot i que durant les dues primeres setmanes estarà obert tots els dies per fidelitzar els clients. 

Les noves instal·lacions han permès recuperar el fossat medieval, un nou carrer que permet l'accés als establiments comercials de la planta -1, un supermercat i el gimnàs.