MERCO ha presentat el 'Monitor de Reputació Sanitària (MRS) 2024' que avalua la reputació de les companyies farmacèutiques a Espanya. Aquesta desena edició ha estat encapçalada per Pfizer, Novartis i AstraZeneca.

El MRS analitza de manera independent i exhaustiva el panorama sanitari espanyol. Entre les seves anàlisis s'inclou el rànquing de líders de la indústria farmacèutica més ben valorats al nostre país. En les primeres posicions de la llista es troben el president sortint i entrant de la patronal Farmaindustria, Jesús Ponce, president de Novartis; Fina Lladós presidenta d'Amge, que els segueixen Cristina Henríquez de Luna, presidenta de GlaxoSmithKline; Rick Suárez, president de AstraZeneca; i Carlos Murillo, president de Pfizer.

El burgalès Jesús Ponce, màxim representant de Farmaindustria entre 2022 i 2024 i president i director general de Novartis España des de 2019, ocupa la primera posició de la llista. Ponce es defineix com un apassionat per l'ús de la ciència i la tecnologia per abordar els reptes sanitaris més complexos de la societat. Promou un enfocament centrat en les persones i en el valor de la innovació i està potenciant l'aposta de la companyia per la medicina de precisió i encapçalant la introducció de plataformes terapèutiques d'avantguarda.

La presidenta d'Amgen España, Fina Lladós, actual president de la patronal Farmaindustria, ha escalat fins al segon lloc del rànquing. Amb una trajectòria de més de 25 anys en la companyia, i set com a presidenta, la seva gestió està marcada per una visió inclusiva i col·laborativa.

Al tercer lloc hi ha la presidenta de GlaxoSmithKline (GSK) a Espanya, Cristina Henríquez de Luna. Amb una àmplia experiència internacional, ha reforçat la posició de GSK com un dels referents al sector, ampliant la seva cartera en vacunes i tractaments respiratoris.

Ascendint a la quarta posició i l'únic no espanyol que se situa entre els líders Top 5, fa més de 25 anys que, Rick R. Suárez, forma part de AstraZeneca, principalment als Estats Units, i el 2020 va assumir la presidència a Espanya. Des de la seva arribada, ha enfortit significativament la presència de la companyia al país, que actualment supera els 2.000 treballadors, i les relacions amb l'ecosistema sanitari, defensant amb fermesa la col·laboració publicoprivada. També ha aconseguit establir amb èxit el AstraZeneca Global Hub de Barcelona, centre internacional d'investigació clínica que assolirà els 1.300 milions d'inversió en els propers quatre anys i crearà 2.000 llocs de treball per a 2025. Suárez és un membre actiu de la comunitat LGBTI+ i des de la seva posició promou amb fermesa la diversitat, la inclusió i la salut mental.

Tancant el 'top 5' és el president de Pfizer a Espanya, Carlos Murillo, que porta més de 18 anys dins de la companyia ocupant importants posicions de lideratge, incloent la presidència regional per a Llatinoamèrica. El seu enfocament està centrat en la innovació, l'accés a medicaments avançats i la col·laboració amb professionals sanitaris per millorar la salut dels pacients.

Per a la realització d'aquesta 10a edició de MRS s'han realitzat 11 avaluacions i 43.910 enquestes a professionals de l'àmbit sanitari: metges, infermeres, associacions de pacients, informadors de la salut, gerents d'hospitals, gestors d'infermeria, membres de l'administració pública sanitària, responsables de farmàcia hospitalària i directius d'empreses farmacèutiques. Al costat d'aquestes avaluacions s'ha realitzat una anàlisi en l'àmbit digital (Merco Digital), amb més de 124.825 mencions i publicacions analitzades. Al seu torn, per analitzar l'atractiu com a ocupador s'ha comptat amb 37.382 enquestes a diferents públics. A més, s'ha realitzat una avaluació de mèrits reputacionals a 38 empreses.