La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha proposat a la Unió Europea tancar les pistes d'esquí de tot el continent fins a almenys el mes de gener pel coronavirus. Merkel busca ara el suport dels seus socis, malgrat ser conscient que toparà amb el rebuig de la veïna Àustria, entre d'altres. Brussel·les, per la seva banda, considera que és una qüestió que ha de tractar cada país.
"Provarem d'aconseguir que s'aprovi a escala de la Unió Europea el tancament de l'esquí. No podem permetre contactes i desplaçaments que són innecessaris quan Alemanya i altres europeus encara lluiten contra la segona onada de Covid-19", va afirmar en una declaració davant del Bundestag, on va explicar les decisions adoptades ahir a la nit amb els poders regionals.
Merkel va insistir davant dels diputats en què, a més del tancament de la gastronomia, l'àmbit cultural o el lleure nocturn, cal restringir al màxim els contactes i evitar qualsevol viatge o desplaçament no necessari. En això entren especialment els "viatges turístics" i també activitats com l'esquí, va afegir la cancellera, per al·ludir a continuació que parteix de la base que trobarà allà l'oposició per part d'Àustria.
Brussel·les no es posiciona
Per la seva part, la Comissió Europea (CE) va recordar aquest dijous que depèn de cada país de la Unió Europea decidir si obre les seves estacions d'esquí, però va cridar a la "prudència" per evitar un repunt dels contagis per coronavirus.
El portaveu de l'Executiu comunitari Stefan de Keersmaecker va recordar en roda de premsa que "la decisió de permetre o no l'esquí és una competència nacional, no europea,", però va subratllar que Brussel·les ha demanat als països que cooperin a l'hora d'aplicar les seves mesures i advertit del qual "aixecar les restriccions massa aviat pot augmentar el risc que ressorgeixi el virus".
En aquest sentit, va assenyalar que continuen sent aplicables les recomanacions que la UE va adoptar l'abril passat, que demanaven de dur a terme aquesta retirada de forma gradual, efectiva i basada en criteris científics i que, si bé no es tracta d'adoptar el mateix enfocament a tots els països, és important tenir un alt nivell de "cooperació i coordinació" entre aquests.
A Catalunya, aquest dijous el Departament de Salut va assegurar que s'està analitzant la situació i que aquesta mateixa setmana es reunirà amb el sector per abordar la qüestió.