El bloc conservador de la cancellera alemanya, Angela Merkel, i els socialdemòcrates de Martin Schulz han assolit avui un acord per formar un govern de coalició, més de quatre mesos després de les eleccions, segons va informar el digital del setmanari "Der Spiegel". Després de prop de 24 hores reunits a la seu de la Unió Cristianodemòcrata (CDU) a Berlín, fonts dels equips negociadors citades pels mitjans van assenyalar que s'han superat les principals discrepàncies i s'ha acordat el repartiment dels ministeris, encara que falta tancar definitivament algun punt. Els socialdemòcrates assumiran previsiblement, entre altres departaments, el Ministeri d'Afers Estrangers, Finances i Treball.
L'acord pot acabar amb un llarg període d'incertesa política a Alemanya, després que al novembre fracassés el primer intent de Merkel, una aliança amb liberals i verds. Però aquest pacte encara ha de ser ratificat en una consulta vinculant a la que estan anomenats els prop de 464.000 militants socialdemòcrates, més 24.000 d'ells afiliats des de principis d'any. Cal veure quants d'ells han atès la crida de les joventuts socialistes, que van demanar noves afiliats per votar "no" a la gran coalició amb Merkel.
Les negociacions entre conservadors i socialdemòcrates es van prolongar més enllà del termini inicialment previst, que concloïa diumenge. Merkel va admetre ahir, a l'inici de l'última jornada de reunions, que es necessitarien "compromisos dolorosos" per ambdues parts i es va mostrar "disposada" a afrontar-los si els avantatges predominaven sobre els desavantatges per "el bé del país". Schulz, per la seva part, va assegurar tenir "bons motius" per suposar que assolirien en aquesta jornada "decisiva" uns "resultats bons, constructius, sòlids i compartits" per a Alemanya i per conformar un "govern estable" i "durador". Les converses amb el SPD han estat així mateix complexes perquè, després de la seva desfeta en les eleccions de setembre, els socialdemòcrates havien rebutjat reeditar la gran coalició de la passada legislatura (2013-2017). Entre nombroses pressions, Schulz va fer un gir de 180 graus, va negociar un preacord amb Merkel i va convèncer el seu partit en un congrés extraordinari que s'havien d'iniciar converses formals, encara que només el 56 % li va donar la llum verda.