Els músics Björn Ulvaeus, d'ABBA, Thom Yorke, de Radiohead, l'actriu Julianne Moore, el Premi Nobel Kazuo Ishiguro i fins a 11.500 artistes i creadors han signat una declaració conjunta per advertir les empreses d'intel·ligència artificial (IA) sobre l'ús dels seus treballs per entrenar aquestes tecnologies. "L'ús sense llicència d'obres creatives per entrenar una IA generativa és una amenaça important i injusta per als mitjans de vida de les persones darrere d'aquestes obres, i no s'ha de permetre", es recull al manifest. 

El compositor britànic i executiu d'una companyia d'IA, Ed Newton-Rex, ha estat l'impulsor d'aquesta iniciativa. En declaracions a The Guardian, ha explicat que per construir models d'intel·ligència artificial calen tres recursos clau: persones, computació i dades. "Gasten enormes sumes en els dos primers (de vegades un milió de dòlars per enginyer i fins a mil milions de dòlars per model), però esperen obtenir el tercer (les dades d'entrenament) de manera gratuïta", ha afirmat Newton-Rex. 

No només artistes s'han sumat al manifest, sinó entitats. És el cas del Comitè de Compositors britànic (CMM), que ha signat el manifest i ha publicat a les seves xarxes socials: "És fonamental que hi hagi un consentiment explícit dels compositors abans que la seva música s'utilitzi per entrenar una IA". 

Possible regulació al Regne Unit

La setmana passada el diari Financial Times va publicar que el govern britànic estudiava un pla que permetés a les empreses d'intel·ligència artificial extreure contingut d'editors i artistes llevat que "s'excloguessin voluntàriament", encara que estaria en suspens fins després de l'anunci del pressupost, 30 d'octubre.

En aquesta línia, Newton-Rew ha afirmat que seria "totalment injust" posar la càrrega de l'exclusió voluntària de la formació en intel·ligència artificial sobre el creador el treball del qual s'entrena i ha assegurat que cap govern no crearia un pla com aquest si realment pensés que és bo per als creatius.

Batalles legals per la IA 

El manifest arriba en ple moment de batalles legals entre creatius i indústries tecnològiques. Per exemple, als Estats Units, escriptors com John Grisham o l'autor de Joc de Trons, George R. Martin, ja van demanar el setembre del 2023 el desenvolupador de ChatGPT, OpenAI, per presumptament vulnerar els seus drets d'autor.

També els principals segells discogràfics, Sony Music, Universal Music Group i Warner Records, han demandat Suno i Udio, ambdues aplicacions de generació de música amb intel·ligència artificial. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!