Apareixen uns 157 dofins encallats a una platja remota de l'illa de Tasmània, al sud d'Austràlia. Les autoritats locals han detallat que els equips de veterinaris experts en animals salvatges han intentat reflotar uns 90 dofins que havien sobreviscut a prop del riu Arthur, a uns 400 km de la capital de l'estat de Tasmània, Hobart. Molts d'ells han quedat semienterrats o encallats a prop de zones rocoses. El departament ambiental de Tasmània ha indicat aquest matí que, del total, 21 dofins han mort i 136 segueixen amb vida. El vent i el fort onatge han impedit que l'operació de retorn dels animals a l'aigua acabés amb èxit i els animals, desorientats, han tornat a la sorra. El biòleg Kris Carlyon ha explicat que hauran de practicar l'eutanàsia a aquests cetacis per evitar que pateixin. "Tots els dofins que queden vius seran sacrificats. Com més temps estiguin encallats aquests animals, més patiran. Totes les opcions alternatives han resultat infructuoses. L'eutanàsia sempre és l'últim recurs", ha afirmat.
Più di 150 #delfini si sono spiaggiati su una spiaggia dell'isola australiana della #Tasmania, secondo i responsabili della protezione ambientale, che hanno denunciato la morte di diverse decine di loro mercoledì. pic.twitter.com/miWRNYFNdK
— askanews (@askanews_ita) February 19, 2025
Falses balenes assassines
Les autoritats han reconegut que desconeixen el motiu pel qual han arribat aquests dofins, una espècie coneguda com a falses balenes assassines o orques negres per la forma del seu crani, que és semblant al d'una orca. Les falses orques poden mesurar fins a 6 metres de llarg i se les coneix com una espècie altament social que es congrega en grups de 50 o més. Els experts assenyalen que és difícil d'explicar que hagin arribat fins a aquesta zona perquè és molt inaccessible.
Wildlife rangers will begin shooting 90 dolphins stranded on a remote Australian beach, saying the stressed creatures will be euthanised after attempts to refloat them failedhttps://t.co/1kh0OL1I5Q pic.twitter.com/icX87LAbkz
— AFP News Agency (@AFP) February 19, 2025
L'encallament de cetacis és un fenomen pel qual dofins i balenes embarranquen, habitualment en una platja. Els animals moren a causa de la deshidratació, o fins i tot aixafats pel seu propi pes o ofegant-se quan la marea els arriba a l'espiracle. Els experts apunten la possibilitat que les balenes es dirigeixin a zones poc profundes atretes pels sons dels grans bucs o guiades per un cap de grup que pateix alguna malaltia i s'ha desorientat. Tanmateix, el "suïcidi col·lectiu" de cetacis és un fenomen que causa incertesa, ja que es desconeix el motiu real pel qual aquestes espècies acaben exposades en la superfície d'algunes platges de tot el món.
Durant el 2020, 470 balenes pilot van embarrancar a l'oest de Tasmània, de les quals només se'n van poder salvar un centenar, que es van reconduir a alta mar. El 2022, 230 balenes més van quedar encallades en una altra platja remota de la mateixa illa. La meitat d'elles van morir.