El 76% dels integrants del Grup Estable de Substitucions (GES), que es compon de 2.140 persones amb contracte per a tot el curs, ja han hagut de mobilitzar-se des de principis de curs per cobrir alguna absència de docents que faltaran un mínim de set dies  a la feina. Això significa que 1.627 professors i mestres han demanat la baixa per malaltia en els primers dies de curs, que va arrencar l’1 de setembre, informa SER Catalunya, citant dades del Departament d’Educació.

1.627 professors de baixa suposa al voltant d’un 2% del total, que se situa en 82.277 professionals. A banda d’aquesta xifra s’haurien d’afegir la resta de baixes, que no estan quantificades per la Generalitat, i que es cobreixen pel mecanisme ordinari, amb personal apuntat a la bossa de substituts. Les adjudicacions, en aquest cas, es fan en tres processos cada setmana, dilluns, dimecres i divendres.

La nova consellera d'educació, Esther Niubó, remarca que pel nou govern la prioritat és millorar els resultats acadèmics dels alumnes catalans i simplificar i reduir la càrrega burocràtica dels directors dels centres. D’aquesta manera s’espera que aquests directors puguin centrar-se en el vessant pedagògic de la seva feina.

Els problemes dels directors de centre

SER Catalunya assegura haver parlat amb directors aquests primers dies de curs, i que admeten que el seu principal maldecap implica gestionar les incidències de personal. El fet és que no són només les baixes sobrevingudes en els primers dies de curs, sinó que també han de tramitar les peticions per cobrir les hores de docència que es redueixen els majors de 55 anys o les dels docents que s'acullen a alguna reducció de jornada lligada, per exemple, al fet de tenir fills menors a càrrec. Això depenent de la grandària dels centres i del perfil de les plantilles, poden suposar moltes hores de docència que, a hores d'ara, no estan assignades a ningú.

Entre els anys 2020 i 2023, la Generalitat va assumir un sobrecost de 1.121 milions d'euros en el pressupost per cobrir baixes de mestres motivades per qüestions mèdiques, permisos familiars o excedències laborals, entre altres motius. En aquells tres anys es van comptabilitzar fins a 240.343 substitucions de docents.

Dilluns passat van tornar a les aules un total d'1.610.346 alumnes de primària, secundària i FP de tot Catalunya, en un nou curs escolar 2024-2025 encara continuista amb el pla educatiu heretat de l'anterior Govern, d'Esquerra Republicana, el de la consellera Anna Simó, donat que l'equip de la nova consellera, la socialista Esther Niubó, va prendre possessió fa un mes i s'ha decidit mantenir la feina prevista "per responsabilitat". Es tracta del primer curs amb el telèfon mòbil regulat, sense mòbils a les aules de primària ni al pati i amb l'ús restringit a activitats educatives en secundària.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!