Més de 300 milions de nens i nenes arreu del món són víctimes d'abús sexual o explotació en línia cada any. Així ho apunta el primer estudi al món que s'ha proposat fer una estimació global de quants infants ha patit violència sexual online. Investigadors de la Universitat d'Edimburg apunten que el 12,6% dels nens del món han estat víctimes de conversa, intercanvi i exposició no consensuades a imatges i vídeos sexuals durant l'últim any. És a dir, aproximadament 302 milions de joves arreu del planeta.
La investigació assenyala que un 12,5% dels menors són objecte de peticions d'intercanvis sexuals online, que poden incloure sèxting, preguntes sexuals i sol·licituds d'actes sexuals per part d'adults o altres joves.
Els investigadors remarquen que entre les violències sexuals que pateixen els infants en línia hi ha formes de sextorsió, on els depredadors demanen diners a les víctimes per mantenir les imatges privades i l'abús de la tecnologia deepfake a través d'intel·ligència artificial (IA).
Gran concentració de casos als EUA
La recerca suggereix que els Estats Units (EUA) són una de les zones amb més risc de tot el món. Concretament, l'estudi ha trobat que un de cada nou homes als EUA (l'equivalent a gairebé 14 milions) ha admès en algun moment delicte en línia contra nens. Al Regne Unit, el 7% dels homes britànics, l'equivalent a 1,8 milions, han admès el mateix.
Un problema de salut pública
"Aquesta és una pandèmia de salut global que s'ha mantingut amagada durant massa temps. Es dona a tots els països, està creixent de manera exponencial i requereix una resposta global", ha advertit Paul Stanfiel, director executiu de Childlight, a The Guardian. "Hem d'actuar amb urgència i tractar-ho com un problema de salut pública que es pot prevenir. Els nens no poden esperar", ha sentenciat.
Stephen Kavanagh, director executiu de la Interpol, ha declarat al mateix diari britànic: "Hem de fer molt més junts en l'àmbit global, inclosa la formació d'investigadors especialitzats, un millor intercanvi de dades i equips per combatre eficaçment aquesta pandèmia i el mal que fa a milions de vides joves arreu del món".
No es demana ajuda
El novembre passat, la Fundació Vicki Bernadet exposava que les seves dades apunten que el 85% de les víctimes d'abús sexual no demanen ajuda fins a l'edat adulta. Segons han detallat, de les 334 persones que han participat a la teràpia a la fundació, el 85% són adults que van viure l’abús en la seva infantesa.