Ja existeix una radiografia de les víctimes mortals que ha deixat la DANA en el País Valencià. El Centre d’Integració de Dades (CID) que es va constituir per la tragèdia i les posteriors inundacions que van afectar la província de València el passat 29 d’octubre, ha publicat els resultats de l’anàlisi detallada de les 216 persones que han perdut la vida en la catàstrofe. Les conclusions més significatives són que 104 dels morts tenien 70 anys o més i 15 dels quals eren nonagenaris (més de 90 anys). A l’extrem contrari, 9 de les 216 víctimes eren menors d’edat. Darrere de les xifres s’amaguen històries personals, amb noms i cognoms i sentiments, algunes de les quals han transcendit als mitjans de comunicació, com el cas del Rubén i l’Izan, els germans de 3 i 5 anys que van desaparèixer a Torrent i que van ser trobats aquest dimecres. O el de la Lourdes, de 34 anys, i el seu bebè de 3 mesos, que van morir tràgicament atrapades al cotxe a Paiporta.
Més homes que dones
Per gènere, el CID també comptabilitza que 131 són homes i 85 són dones, mentre que 190 eren de nacionalitat espanyola i un total de 26 eren estrangers, d'onze nacionalitats diferents, la majoria, de procedència romanesa, amb un total de nou víctimes mortals.
Paiporta, el municipi amb més morts
Una altra de les dades que ha fet oficials el CID és el de la procedència de les víctimes mortals. El municipi de Paiporta, considerat la zona zero de la catàstrofe, ha perdut a 45 dels seus veïns, seguit per Catarroja (25), València (16), Alfafar (15), Massanassa (11), i Benetússer, Torrent i Picanya (10 víctimes en cada cas).
La xifra total de víctimes mortals que deixa la DANA puja a 216 persones, a les quals ja se'ls ha practicat l'autòpsia i totes també estan plenament identificades. De les 216 identificacions, 168 s'han produït gràcies a l'anàlisi d'empremtes dactilars i 45 per ADN, mentre que tres casos es corresponen amb la identificació hospitalària en vida. Segons les darreres dades facilitades, dimecres a les 20 hores, la morgue habilitada a Fira València, on es deriven tots els cadàvers des de la Ciutat de la Justícia de València, un cop realitzada l'autòpsia, havia entregat a les seves famílies les restes de 197 persones identificades.
Pel que fa a les desaparicions, actualment hi ha 16 expedients actius per denúncies, segons les darreres dades facilitades dimecres. Les ante mortem habilitades per la Policia Nacional i la Guàrdia Civil en col·laboració amb els metges forenses són les encarregades de portar aquests expedients que corresponen a denúncies on els familiars han aportat diferents dades i facilitat mostres biològiques a les oficines policials, la qual cosa permetrà facilitar la identificació en el cas de trobar-se els cossos sense vida.
Únic organisme amb dades oficials
El Centre d’Integració de Dades (CID) és un òrgan tècnic que està integrat per una Oficina Forense i una Oficina de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, amb agents especialitzats de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional, i té com a funció principal reunir i supervisar els diferents informes d'identificació que les diferents institucions realitzin a les persones mortes en successos amb múltiples víctimes, en virtut del RD 32/2009. Segons aquest reial decret, el CID és l'únic òrgan facultat per facilitar públicament als mitjans de comunicació les xifres oficials, a través de l'Oficina de Comunicació del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, relatives al tractament mèdic forense i de policia científica del succés.
🟢¿Quieres conocer el Centro de Integración de Datos, C.I.D? ¿Sabes cómo trabaja en la #DanaValencia?. Aquí te dejamos la primera parte del video en el que puedes conocer su actividad @guardiacivil @policia @GVAjusticia pic.twitter.com/GMTF5LvTTt
— TSJCV (@TSJCV) November 7, 2024
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!