Més dades de satèl·lit confirmen la recuperació de la sequera a Catalunya. Ara ha estat el torn dels nivells d'humitat del sòl, segons ha destacat aquest dijous l'empresa IsardSAT, que ha recordat que els tres primers mesos de l'any han portat pluges abundants al país i han reomplert notablement les reserves d'aigua. De fet, el març del 2025 ha estat el més plujós del segle a Catalunya, cosa que ha pal·liat la sequera que ha afectat les conques fluvials... i també ha restaurat els nivells d'humitat del sòl, un factor clau en la disponibilitat d'aigua per a l'agricultura i els ecosistemes.

💧 Així ha estat l'espectacular increment dels pantans catalans en imatges de satèl·lit
 

Què podem fer ara que s'aixequen les restriccions per la sequera?

 

Els satèl·lits de teledetecció han captat aquest canvi en la humitat. IsardSAT ha remarcat que el mapa de l'índex de sequera del març del 2025 mostra un canvi destacable en comparació al de l'any passat. Per exemple, algunes àrees de les comarques de l'Urgell i la Segarra apareixien extremadament seques el 2025, i un any més tard s'han tornat a trobar extremadament humides.

Per generar aquest índex, la companyia ha fet servir dades dels satèl·lits SMAP i MODIS de la NASA, que aporten informació diària sobre la humitat del sòl, amb una resolució d'1 km. Aquestes dades, disponibles des del 2015, els permeten produir una mitjana mensual i ofereixen informació valuosa sobre la gravetat i la recuperació de la sequera.

Recollint totes aquestes dades mitjanes mensuals també poden saber, per a cada mes concret, com d'anòmalament sec o humit és, en comparació amb les dades històriques d'aquell mes els darrers deu anys. Després d'una sequera prolongada que va començar el 2022 —i que encara persisteix en algunes zones de les conques internes catalanes—, les dades del març d'enguany indiquen un augment significatiu de la humitat del sòl durant els tres primers mesos de l'any. És en aquest context que el Govern ha anunciat recentment el final de les restriccions d'aigua a les zones més poblades de Catalunya, cosa que inclou Barcelona —on l'aigua ja torna a brollar a les fonts ornamentals i s'ha establert un calendari per a la represa.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!