La reunió de la mesa sectorial d'aquest dilluns entre els sindicats i Educació ha acabat sense acord. La trobada estava fixada per abordar les negociacions sobre els punts que van portar els docents a fer vaga el curs passat i que encara no s'han concretat. A banda de la reducció de l'horari lectiu per a primària i secundària que es va pactar a principis de curs, l'acord signat el mes de setembre entre sindicats i conselleria "obliga a negociar la resta de reivindicacions pendents", ha recordat la responsable de Polítiques Educatives i Formació Professional de CCOO, Rosa Villaró, a Efe després de la reunió. Tot i això, la portaveu d'USTEC, Iolanda Segura, ha assegurat a l'ACN que el Departament no accepta, ara com ara, concretar les mesures que reclamen els sindicats per "revertir aquestes retallades que portem arrossegant durant tants anys".
Després de celebrar diverses taules tècniques, aquest dilluns ha tingut lloc la taula sectorial negociadora entre sindicats i conselleria per valorar com avancen els punts reclamats pels representants dels treballadors i intentar arribar a acords. A la Mesa hi han assistit representants de tots els sindicats educatius, és a dir, USTEC-STEs, CCOO, Intersindical-CSC, Professors de Secundària (aspepc·sps), UGT, CGT i USOC. A les portes del Departament també s'hi han concentrat diversos delegats sindicals.
Els sindicats reclamen que les mesures s'apliquin el 2023
Els sindicats han reivindicat alguns dels punts pendents com la reducció de dues hores lectives per al personal major de 55 anys i la tornada del complement salarial als 6 anys, en comptes dels 9 com es fa ara. Són unes mesures que tenen un impacte pressupostari que els sindicats reclamen que s'apliquin el 2023. La conselleria, però, "pretén implementar a partir del 2024 la reducció per a majors de 55 anys i més enllà el cobrament del complement", segons ha explicat la responsable de Polítiques Educatives i Formació Professional de CCOO. A més a més, els sindicats exigeixen un pacte d'estabilitat per aquelles persones que estan en abús de temporalitat, així com l'equiparació salarial del personal tècnic de la FP a la secundària. "Tenim molts altres temes, i no pensem cedir de cap manera perquè considerem que el Departament no té voluntat de revertir aquestes retallades", ha afegit la portaveu d'USTEC.
Els docents intentaran forçar una nova reunió abans del 30 de novembre
Durant la reunió també s'ha abordat l'increment d'inversió en educació fins al 6% del PIB català, una reducció estructural de ràtios, la retirada del decret de plantilles i la nova proposta curricular. A més a més, s'ha parlat del blindatge de la immersió lingüística. Tot i això, "tampoc hi ha hagut avanços ni concrecions" sobre aquestes qüestions, segons ha informat la responsable de CCOO, que ha recordat que per al pròxim 30 de novembre està prevista una altra reunió de la taula sectorial. Els sindicats, però, han assegurat que intentaran "forçar-ne una altra abans per aconseguir més concreció i compromisos".
USTEC lamenta la falta de voluntat del Departament
La portaveu d'USTEC ha lamentat que la voluntat del Departament sigui "inexistent" i que es continuïn mantenint en la postura "de no situar res" pels pròxims pressupostos. Per la seva part, des de CCOO han reconegut que, malgrat l'"immobilisme" de la conselleria, "existeix un compromís" per part d'Educació per "valorar" les condicions d'inici de curs, que aquest any s'ha avançat una setmana, també amb altres agents com el Consell Escolar de Catalunya.