L'actual sistema de verificació de dades a plataformes propietat de Meta, com Facebook o Instagram, serà substituït per notes de la comunitat, seguint el sistema implementat per Elon Musk a X. Així ho ha anunciat aquest dimarts el propietari de Meta, Mark Zuckerberg, que ha explicat que a partir d'ara, seran els mateixos usuaris de les xarxes els qui, a través de les notes de la comunitat, seran responsables d'assenyalar publicacions potencialment enganyoses i que necessitin més context, una tasca que fins ara feien experts i organitzacions independents de comprovació de dades, coneguts en anglès com a fact-checkers. El canvi, que Zuckerberg atribueix a la necessitat de "protegir la llibertat d'expressió", de moment només s'aplicaran als Estats Units.
"Vam construir un munt de sistemes complexos per moderar contingut, però el problema és que cometen errors. Encara que censurin de forma accidental l'1% de les publicacions, això són milions de persones. Hem arribat a un punt en el qual els errors són massa i hi ha massa censura. Les eleccions recents són un punt d'inflexió per restaurar la llibertat d'expressió", ha defensat Zuckerberg en un vídeo publicat al seu compte d'Instagram i Facebook. A banda d'eliminar els verificadors de contingut, el propietari de Meta ha anunciat altres mesures, que inclouen simplificar les polítiques de contingut, limitar els filtres automàtics a eliminar contingut il·legal, fer que l'algorisme torni a recomanar contingut polític, i traslladar els equips que gestionen les polítiques de contingut de Califòrnia a Texas.
L'inici d'una "nova era"
Zuckerberg ha recordat que el 2016, després de la primera victòria de Donald Trump, va sorgir als mitjans de comunicació tradicionals una gran preocupació sobre l'amenaça que la desinformació suposava per a la democràcia. "Vam intentar donar una resposta a aquestes preocupacions, però els verificadors de contingut han tingut una visió massa esbiaixada que ha destruït més confiança que no pas n'ha creat", ha assegurat el creador de Facebook. El trasllat dels equips de moderació de Califòrnia a Texas respon també a aquest interès a restaurar la "confiança" en l'empresa i allunyar la idea que els treballadors de Meta tenen un biaix polític massa progressista —associat freqüentment amb la costa oest dels EUA. L'empresari ha assegurat que ara ha començat "una nova era" i que mentre que fa uns anys es va reduir el contingut polític a les aplicacions perquè la gent no volia saber-ne res, ara la comunitat "vol tornar a veure aquestes publicacions".
Pel que fa a la simplificació de les polítiques de contingut, Zuckerberg ha concretat que això implicarà eliminar restriccions en relació amb temes com la immigració o el gènere que no s'ajusten al discurs predominant en l'actualitat. "El que va començar com un moviment per ser més inclusiu s'ha fet servir per silenciar persones amb idees diferents", ha apuntat. En la mateixa línia, els filtres de contingut es relaxaran i només es mantindran per suprimir contingut il·legal o que suposi una violació greu de les condicions de la xarxa social—com ara drogues, terrorisme o explotació infantil—, però ja no censurarà violacions lleus d'aquest contingut. Per tal que la plataforma actuï davant aquestes infraccions, primer caldrà que algun usuari les denunciï. Malgrat que l'empresari ha justificat aquestes decisions en nom de la llibertat, ha reconegut que els canvis suposaran que "coses dolentes" es filtrin, quan abans no ho feien.
Dards a Biden i Europa i defensa de Trump
Zuckerberg ha acabat amb un al·legat polític a favor de Trump, que prendrà possessió d'aquí a dues setmanes. "Treballarem amb Trump per fer retrocedir els governs arreu del món que van en contra de les empreses americanes", ha reblat. "L'única forma de lluitar contra aquesta tendència global és amb el suport del govern, i és per això que ha estat tan difícil en els últims quatre anys, quan fins i tot el govern dels EUA ha pressionat a favor de la censura", ha afegit, en una dura crítica contra Biden. Per defensar la seva posició ha comparat la situació als EUA amb la d'altres llocs del món, i així, ha criticat que a Europa hi ha "un increment de lleis que institucionalitzen la censura i fan difícil construir res innovador", que la Xina no permet el funcionament de les seves aplicacions, o que a l'Amèrica Llatina hi ha "tribunals secrets que poden ordenar a les empreses que eliminin coses d'amagat".