El món casteller ha celebrat aquest dimecres la notícia que més estaven esperant. La Mia, la nena de 7 anys de la Colla Vella Xiquets de Valls que va resultar ferida durant la diada de Sant Fèlix celebrada el divendres 30 d’agost a Vilafranca, ja està a casa. La Vella ho ha anunciat en un comunicat conjunt amb la família de la Mia i la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, on s’ha congratulat que la petita hagi rebut l’alta mèdica i s’han mostrat “immensament agraïts per l’evolució tan positiva i ràpida que ha tingut des de la caiguda del passat divendres”. En el comunicat conjunt, s’explica que “després d’un període de recuperació a l’Hospital, on va ser traslladada primer a la Unitat de Cures Intensives (UCI) i posteriorment a planta, la Mia acabarà la recuperació a casa i l'equip mèdic que la tracta no espera seqüeles a llarg termini”.
Fem un últim comunicat per anunciar una gran notícia.
— Colla Vella dels Xiquets de Valls (@collavella) September 4, 2024
Gràcies 🩷#castells pic.twitter.com/ZzgDjgsEWo
Transparència i agraïments
Des del primer moment, la Colla Vella i la família han mantingut una postura de transparència pel que fa a l’estat de la Mia, conscients que el cas havia suscitat una gran atenció i preocupació en la societat catalana, donades les grans mostres d’afecte que han anat molt més enllà del món casteller. De fet, s’ha volgut aprofitar aquest darrer comunicat per “expressar el nostre agraïment profund a totes les persones, entitats i institucions que ens han fet arribar les seves mostres de suport i afecte en aquests dies. La vostra solidaritat ha estat un pilar fonamental en aquests moments, i n’estem immensament agraïts”. El comunicat acaba amb un apunt de la família de la Mia, que “amb aquesta bona notícia vol compartir la seva alegria i agrair de nou a tothom qui ha estat al seu costat”. Entre les personalitats que va desitjar una ràpida recuperació a Mia hi va haver Josep Rull, el president del Parlament, que va seguir la diada des del balcó de l'ajuntament de Vilafranca i va poder veure en directe la caiguda de la petita.
A través dels comunicats que la Colla Vella Xiquets de Valls ha anat fent públics s’ha pogut seguir l’evolució de la nena, des que es va produir la caiguda del 4de9sf que estaven descarregant i va resultar ferida en el cap i evacuada en un helicòpter medicalitzat. La Mia va ser traslladada a l’hospital Sant Joan de Déu en estat greu, però estable, i en el primer comunicat es va informar que la petita havia estat intervinguda quirúrgicament d’urgència del fort cop al cap que li va provocar un traumatisme cranioencefàlic greu amb fractura cranial amb enfonsament i fractura orbitària. Diumenge, la petita ja va ser despertada i va poder parlar amb la seva família. Aquest dilluns també van informar que la Mia estava tenint una evolució molt bona i ràpida i que ja havia sortit de la Unitat Intensives (UCI) i va ser traslladada a planta, un bon senyal de la recuperació que aquest dimecres ha culminat amb l’alta mèdica i la marxa a casa amb la seva família.
Així hem viscut el 4d9 sense folre carregat de la @collavella. #castells #castellers pic.twitter.com/rEXuuPplob
— Castells en Xarxa (@CastellsEnXarxa) August 30, 2024
La Colla Vella també ha aprofitat aquest succés per fer una tasca pedagògica sobre els protocols de seguretat que s'apliquen en el món casteller per minimitzar els riscos de lesions. Un d'aquests és l'ús del casc, que en aquest cas, ha resultat cabdal per evitar que la Mia tingués lesions encara més greus. "Volem subratllar la importància cabdal de l'ús del cas casteller per part de la canalla de les colles. L'accident ocorregut a Sant Fèlix ha evidenciat una vegada més la funció crucial que exerceix aquest element de protecció. El casc va complir la seva missió de manera efectiva, ajudant a minimitzar les conseqüències de la caiguda i garantint un pronòstic molt més favorable per a la Mia.
S'investigarà la caiguda per valorar més mesures
A més, l'accident de la Mia també serà analitzat per la Junta de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC) i l'Àrea Mèdica i Salut de l'organisme per tal "d'entendre millor les circumstàncies de la caiguda, valorar les mesures de seguretat existents i identificar possibles millores per minimitzar riscos en el futur", en el marc del compromís que la coordinadora té amb la seguretat de tots els castellers i castelleres per garantir la pràctica segura "d'aquesta tradició tan arrelada a la nostra cultura de fa més de 230 anys".