Prop d'un miler de dones periodistes s'han concentrat aquest divendres al matí als Jardinets de Gràcia de Barcelona en el marc de la vaga feminista del 8-M, dia internacional de la Dona.
A la concentració, plena de cartells i globus de color lila —el color que representa el feminisme— hi han participat professionals del periodisme de la majoria de mitjans de comunicació presents a la capital catalana, que han reclamat l'erradicació de totes les violències masclistes, han denunciat la bretxa salarial del sector, casos d'assetjament sexual i que els atacs en l'entorn de la comunicació digital "pel sol fet de ser dones s'ha intensificat" i, en canvi, "continuen amb una gairebé completa impunitat".
En l'acte per reivindicar el 8-M, conduït per Ariadna Oltra, diverses periodistes han llegit un manifest conjuntament i també han tingut un record per a les seves companyes mortes per violència de gènere. Les periodistes concentrades també han instat les direccions editorials i d'opinió dels mitjans "perquè deixin d'emetre opinions masclistes i estereotipades" i a dur a terme una "superació real de la bretxa salarial" i penalitzar aquelles empreses que no paguin el mateix salari a homes i dones per a una mateixa feina.
En l'acte, s'ha habilitat una bústia de denúncies i s'han reproduït situacions reals viscudes a les redaccions com que un cap demani a una dona periodista d'anar a sopar "per parlar de l'increment de sou", que un diputat davant una pregunta difícil responguis "ets tan guapa" o que a una periodista que sortia a la televisió se li etzibi que "de jove eres molt guapa".
Les periodistes concentrades als Jardinets de Gràcia han exterioritzat aquests i altres casos i han subratllat la necessitat d'acabar amb les cobertures informatives sobre casos de violència masclista amb "tractament sexista i culpabilitzador vers les víctimes". "El llenguatge utilitzat reprodueix el discurs assetjador, com ara qüestionar la veracitat de la víctima, o difamar-la donant detalls de la seva vida que no aporten cap informació sinó judicis de valor", adverteixen en el manifest.
En aquest sentit, la periodista freelance Esperanza Escribano ha recordat que en casos de violència domèstica "no ens morim, ens maten". A més, ha demanat una "formació per als treballadors dels mitjans perquè fem d'una vegada un periodisme feminista". A banda, també ha criticat que la presència de dones en els mitjans sigui molt reduïda "tot i ser majoria a les redaccions", a més dels contractes parcials i la "precarització".
Per la seva banda, la periodista i secretària d'Igualtat del Sindicat de Periodistes de Catalunya, Laia Serra, ha exemplificat l'excés d'estereotips a la televisió i que un "home madur amb el seu cabell canós i que no importa si té panxa o no" aparegui en pantalla "mentre les dones arriba un moment que desapareixen. "No significa que les periodistes belles no ho facin bé, però què passa amb les altres, s'ha preguntat.