Un vuit de març més, les feministes han omplert els carrers del centre de Barcelona per reivindicar la igualtat efectiva i plantar cara el masclisme que continua present encara en el nostre dia a dia. Fins a 100.000 persones segons l'organització, 40.000 segons la Guàrdia Urbana, de totes les edats, però sobretot joves en un context on els nois de la Generació Z s'han rebotat contra el moviment i viren cada cop més cap a l'extrema dreta, han omplert el centre de la capital catalana entre els Jardinets de Gràcia i l'Arc de Triomf de color lila i pancartes reivindicatives. Enguany, aquesta manifestació ha estat marcada per la guerra a Gaza, amb una gran quantitat de banderes Palestines i missatges de suport a les dones de la Franja. De fet, el lema de la pancarta que encapçalava la manifestació ha estat "juntes contra la precarietat, les fronteres i el genocidi" i durant la lectura del manifest també s'hi ha fet referència.
8M a Barcelona, DIRECTE | Última hora de la manifestació i la vaga del Dia de la Dona
Les feministes ho tenen clar: s'ha acabat
Lemes com "sense les dones no hi ha revolució, "si ens toquen a una ens toquen a totes", "germana, jo sí que et crec" o "vull ser lliure, no valenta" que fa anys que són presents a les manifestacions feministes del 8 de març han compartit protagonisme amb missatges com "s'ha acabat", el lema de les futbolistes de la selecció espanyola de futbol després de l'agressió de Luis Rubiales a Jennifer Hermoso. Algunes de les pancartes també han denunciat l'assetjament, agressions i violència sexual que pateixen les dones encara avui, amb missatges molt clars com "no ja és una frase sencera". Altres dones han aprofitat el focus del 8 de març per divulgar, per exemple, artistes de segles passats i les seves obres que mai no havien estat reconegudes, a l'ombra de les figures masculines.
Retrocés dels drets LGTBI
A les 20h ha començat l'acte final en un escenari a l'Arc de Triomf mentre bona part de la manifestació encara recorria a ritme de batucada la ronda de Sant Pere de Barcelona. En el manifest, les organitzadores d'aquest 8M han denunciat el retrocés de drets del col·lectiu LGTBI arreu del món com a resultat de "governs totalitaris i misògins": "Ens oposem radicalment a tots els fonamentalismes i acusem el sistema cisheteropatriarcal, capacitista, racista i capitalista de violència i de criminalitat. Davant d’això, ni un pas enrere", han llegit entre aplaudiments. Aquesta tarda també s'ha celebrat una segona manifestació a Barcelona, organitzada per Feministes de Catalunya sota el lema "som dones i diem prou".
"Vuit de març és cada dia"
En un 8 de març marcat en part per les polèmiques declaracions d'Isabel Díaz Ayuso preguntant-se quan hi haurà un dia internacional de l'home, una de les peticions que fan any rere any els masclistes quan s'atraca el 8M, les polítiques dels partits catalans que s'han manifestat als carrers de Barcelona han censurat les declaracions de la madrilenya. Lluïsa Moret, del PSC, ha assegurat amb ironia que es plantejaran afegir aquesta commemoració al calendari quan les dones deixin de "morir per ser dones" i s'hagi aconseguit "la igualtat real en l'àmbit públic i privat". Sense saber-ho, un grup de nenes que no superaven els cinc anys amb les galtes pintades de color lila han contestat també a la presidenta madrilenya cridant amb energia el lema "vuit de març és cada dia" enfilades a l'obelisc de la plaça Cinc d'Oros, just començar la manifestació. Des d'un cartell al Palau Robert, on se celebra una exposició en el seu honor, una imatge de Núria Feliu, que ja el 1981 cantava "mireu com ve,
fent mullader, la manifestació de feministes", les aplaudia.