Milers d'estudiants s'han manifestat a Barcelona pel 8-M perquè es deixi de negar el masclisme, abans de la manifestació feminista d'aquesta tarda. Segons la Guàrdia Urbana, unes 5.000 estudiants han sortit aquest divendres al migdia pel centre de la capital catalana per reivindicar el feminisme i la seva llibertat, en el marc del Dia de la Dona Treballadora. Convocada pel Sindicat d'Estudiants, i amb la participació del SEPC, la marxa ha sortit a les 12.00 hores de la plaça Universitat i ha arribat a la plaça de Sant Jaume. Les manifestants també han aprofitat per demanar "la fi del genocidi sionista a Gaza".

🟣 8 de març: Dia de la Dona, DIRECTE | Vagues, manifestacions i protestes a Barcelona i Catalunya

La manifestació ha estat un clam contra el masclisme i les violències que pateixen les dones, amb proclames com ara: "I si no dic que sí, també és violació" i "Amb roba o sense roba, el meu cos no es toca". Rere una pancarta amb el lema "Feminisme de base. Feminisme de classe", les estudiants també han fet càntics com "Et canses de sentir-ho, nosaltres de viure-ho", "Sola, borratxa, vull arribar a casa", "Tranquil·la germana, aquí hi ha la teva manada", "Si no hi ha solució, hi haurà revolució", "No són mortes, són assassinades" i "Els carrers seran feministes".

Contra els abusos a les universitats

Abans d'iniciar el recorregut, la portaveu del Sindicat d'Estudiants, Sofia Vázquez, ha dit que "avui, com fa set anys, les estudiants sortim al carrer per reivindicar els nostres drets". "A les dones ens continuen violant i assassinant i aquí no passa res", ha denunciat, alhora que ha afegit que "un exemple molt clar és la sentència de Dani Alves, a qui li va sortir molt barat violar una noia" perquè "si ets ric, surt molt barat violar". També ha subratllat "les violacions i abusos a les universitats públiques catalanes" davant les quals els responsables universitaris "es posen de perfil", motiu pel qual ha demanat que els professors "siguin retirats amb un càstig exemplar". Així mateix, ha reclamat que "s'imparteixi una assignatura d'educació sexual a les escoles i instituts que sigui inclusiva", amb una "òptica feminista i respectuosa amb la diversitat i amb els drets LGTBI". "També sortim al carrer aquest any posant especial atenció en el genocidi sionista a Gaza, perquè és molt necessari que les feministes revolucionàries ho denunciem, atès que el govern del PSOE i Sumar es posen de perfil i continuem venent armes a l'estat d'Israel", ha conclòs.

Les manifestants han portat cartells que clamaven "Contra el sistema patriarcal", "It's a dress, not a yes" (és un vestit, no un sí), "No és un compliment, és assetjament"... Passant per plaça de Catalunya i Via Laietana, també han cridat coses com "Els carrers seran feministes" i "No ens miris, afegeix-t'hi". La comitiva ha despertat la curiositat de la gent del carrer, especialment dels turistes, que han enregistrat amb els seus mòbils el pas de la protesta. "La teva ment és més curta que la meva faldilla", "Prou transfòbia", "A mi m'agraden les dones i no les assetjo" i "Vull ser lliure i no valenta" són més exemples dels cartells que s'hi han vist. El lila ha estat el color que ha tenyit la manifestació i que s'ha estès amb pintura a la cara, amb les banderoles i la roba. Tampoc no ha faltat la música, una batucada i hits com "Ay mamá" de Rigoberta Bandini o "A quién le importa" d'Alaska.

vaga feminista estudiants 8 M Barcelona / ACN
"A mi també m'agraden les dones i no les assetjo". Estudiants es manifesten a Barcelona pel 8-M / ACN

Palestina, present a la manifestació

Quan han arribat a la plaça de Sant Jaume, s'ha llegit un manifest en què les estudiants han dedicat la manifestació al poble palestí, "a les seves dones, homes, nenes i nens, que estan sent massacrades i sotmeses a la gana". També han assenyalat que "estem fartes que la xifra d'assassinades cada any sigui més gran, de la violència sexual i les manades, de la desigualtat i la precarietat, de caminar amb por pel carrer i d'aquesta justícia podrida, patriarcal i classista".

En aquest sentit, han fet referència a la sentència que condemna Dani Alves perquè "per ser un futbolista milionari trepitjarà la presó només uns quants mesos per violar una jove", o la dels Petazetaz, "aquests tiktokers vomitius que han violat, drogat i filmat menors d'edat i que són posats en llibertat", quan "hi ha dones empresonades per protegir els seus fills dels seus maltractadors". "Aquesta és la justícia en què demanen que confiem? Ni parlar-ne", han afirmat, alhora que han denunciat que estan "furioses perquè mentrestant nosaltres posem les mortes, Vox i el PP insisteixen en el seu discurs negacionista i masclista contra les dones i el col·lectiu LGTBI, se'n riuen del feminisme, perpetuen la cultura de la violació, i allà on governen retallen tots els nostres drets". El manifest conclou que "des d'aquí volem enviar al PSOE el missatge que el vostre feminisme no ens representa", perquè "han retallat la Llei del només sí és sí, votant-ne la derogació amb el PP, i han fet tot el possible perquè la llei trans no tiri endavant".

 

Talls a Barcelona i pintura contra el Palau Episcopal

En el marc del 8-M, s'han produït protestes arreu de Barcelona des de primera hora del matí. Les primeres manifestacions han afectat la xarxa viària de la capital catalana: cap a les 7 del matí, una mobilització ha tallat l'avinguda Diagonal a l'altura del Doctor Marañón en tots dos sentits de la marxa. El tall ha durat més d'una hora, però finalment la policia ha desallotjat les manifestants. A conseqüència de la protesta, l'entrada i sortida de la ciutat s'ha complicat i ha deixat llargues cues. Paral·lelament, la circulació a la ronda de Dalt també ha quedat interrompuda a l'altura de la plaça Karl Marx en sentit Llobregat durant més d'una hora, cosa que ha provocat grans retencions. 

El matí també ens ha deixat les imatges d'activistes de l'entitat Futur Vegetal llançant pintura lila a la façana del Palau Episcopal de Barcelona, per protestar contra les posicions de l'Església sobre l'avortament i els drets reproductius de les dones. Les ecologistes han pintat la façana de la residència oficial de l'arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, mentre han exhibit una pancarta amb la frase: "La denominació de la dona i de la naturalesa comparteix causa: el patriarcat. Per un planeta ecofeminista". Així, han criticat els posicionaments del cardenal pel que fa a la salut sexual i reproductiva, la interrupció voluntària de l'embaràs o la llei trans. També han criticat que Omella es va negar a comparèixer davant la comissió d'investigació contra la pederàstia al Parlament

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!