Els carrers del centre de Barcelona s'han omplert aquest dimecres amb la primera jornada de vaga de mestres i professors, de metges i de taxis. La resposta a la primera de les manifestacions d'aquest primer dia, la que han fet els sanitaris davant del Departament de Salut, ha estat contundent, superant els 9.000 assistents. La segona, que ha partit des de la plaça Sant Jaume fins al Parlament de Catalunya, que unia mestres i sanitaris, també ha estat àmplia, arribant als 6.500 participants, segons la Guàrdia Urbana. Precisament en aquesta concentració, els sindicats convocants s'han conjurat per reclamar una recuperació de condicions laborals, revertir les retallades "iniciades fa una dècada" i incrementar els recursos de les partides de salut i educació.
🔴 Vaga de metges, mestres i professors, i taxis, DIRECTE | Última hora de les manifestacions a Barcelona
Els convocants, entre els quals hi havia USTEC-STEs, la Intersindical, CGT, Infermeres de Catalunya, CATAC, USOC, CNT, FAPIC, CSIF o CCOO, han reclamat durant la mobilització la dimissió del conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray. En el transcurs de la protesta, s'han escoltat missatges com "tenir vocació no vol dir explotació", "revertiu les retallades, o vaga, vaga, vaga" o també avisos directes al Govern: "Esquerra, si això dura, us passarà factura". La convocatòria era a les 11 hores i, cap a dos quarts de dotze, totes les columnes han enfilat cap al Parlament de Catalunya. El recorregut era el següent: han baixat fins a la Via Laietana, han passat pel passeig d'Isabel II, han seguit per l'avinguda de Marquès de l'Argentera i, una vegada dins del Parc de la Ciutadella, s'han aplegat davant les portes de l'hemicicle català, on han fet la lectura del manifest.
Serveis públics "devaluats"
En declaracions als mitjans, prèvies a l'inici de la manifestació, Iolanda Segura, portaveu d'USTEC-STEs, ha subratllat la necessitat de "defensar els serveis públics" i ha fet èmfasi en la necessitat de "blindar" el mes de juliol per a la formació docent, així com en la voluntat d'abordar la conveniència (en aquest cas, ells són contraris) de l'avançament del calendari escolar. En una línia similar, des de la Federació d'Educació de CCOO han traslladat que els centres estan "desbordats" i la Intersindical ha instat el Govern a "revertir les retallades d'aquest any", fent una modificació en el projecte de pressupostos. De fet, Educació i els sindicats estan allunyats perquè els últims veuen "de mínims" la proposta del Departament de recuperar el complement retributiu dels estadis a sis anys —abans, era a nou— i equiparar els sous dels professors de la Formació Professional als de secundària. Les organitzacions sindicals consideren que cal sumar-hi una reducció de dues hores lectives per als professors que tenen més de 55 anys o un pacte d'estabilitat docent.
Per la seva banda, la portaveu de la Mesa Sindical de Sanitat, Anna Alcalà, ha indicat que la situació del sector és "penosa" perquè els serveis públics estan "molt devaluats". Les demandes que plantegen són l'equiparació a l'alça de tots els convenis, la jubilació als 60 anys, una jornada laboral de 35 hores o baixar les ràtios per evitar la "sobrecàrrega" que pateix el sistema. Sostenen, a més, que des del 2008 han perdut un 30% del poder adquisitiu, de manera que insten el Departament de Salut a posar al damunt de la taula millores retributives i "solucions efectives".
Alguns grups parlamentaris surten a parlar amb els sindicats
Una vegada al Parlament, diversos diputats de la CUP han sortit de l'hemicicle per parlar amb algun dels sindicats, un gest que també han fet Jéssica Albiach i David Cid, d'En Comú Podem. A més dels cupaires i els comuns, la presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs, i alguns diputats de Junts per Catalunya també han sortit a escoltar els sindicats. Algunes de les organitzacions, però, han xiulat Borràs. En la lectura del manifest, els sanitaris han lamentat que "la sanitat està col·lapsada, els treballadors i treballadores extenuats i el sistema en fallida", una fallida que "pot ser no recuperable si no actuem ara de forma contundent". Critiquen que el pressupost de Salut destinat a l'Atenció Primària és del 17,9%, lluny del 25% "que reclamen diversos agents socials, sindicals i fins i tot organitzacions internacionals" o que "l'espera mitjana per consulta amb un especialista és de 82 dies i, per cirurgia, 151 dies".
Els sindicats educatius han destacat que "la inversió pública en educació es troba molt lluny del 6% del PIB que estableix la mateixa Llei d'Educació". De fet, diuen, "no arriba ni al 3% del PIB, situant-nos a la cua d'Europa". Altres denúncies que fan són el fet que hi hagi "ràtios en molts casos de més de 30 alumnes per aula" o l'atac a la immersió lingüística: "S'ha vist atacat pels successius embats judicials, però també per una nova legislació autonòmica que, sota el pretext de l'autonomia de centre, pretén atomitzar el sistema". La segona jornada de vaga serà aquest dijous, amb més mobilitzacions, i el dissabte 28 hi haurà una nova concentració unitària de mestres i sanitaris.