Els efectes de la crisi climàtica són diversos, però un dels més coneguts i visuals és el desglaç de l'Antàrtida. La pèrdua d'aquestes masses de gel tenen molts efectes: la pujada del nivell del mar, el canvi de l'orografia i la desaparició de meteorits a les profunditats del mar. Aquesta darrera pot semblar més supèrflua, però dificulta la tasca científica. Així ho exposa un article publicat a la revista científica Nature Climate Change, apunta que en les pròximes dècades es podrien perdre uns 5.000 meteorits a l'any.
El 60% dels meteorits de les col·leccions actuals s'han recollit a l'Antàrtida, ja que els quilòmetres i quilòmetres de gel que conformen el terreny són la zona ideal per conservar els meteorits. Es calcula que hi ha entre 300.000 i 850.000 meteorits atrapats entre el gel antàrtic. Tot plegat té un gran valor científic, ja que permet estudiar aquests objectes extraplanetaris en bon estat. Ara, amb el canvi climàtic, comença un compte enrere entre el desglaç i la investigació científica. Si el ritme d'escalfament global segueix, l'estudi mostra que entre el 28% i el 30% dels meteorits de l'Antàrtida es podrien tornar inaccessibles.
Mesos de calor rècord
Alhora que es publica aquest estudi, es bat un nou rècord de temperatures a tot el món. El mes de març d'enguany va ser el març més càlid des que es tenen dades. Segons les dades presentades aquest dimarts pel programa europeu Copernicus, la temperatura global es va situar en els 14,14 graus centígrads de mitjana, 0,73 graus per sobre la temperatura mitjana registrada al mes de març entre els anys 1991 i 2020 i 0,1 graus per sobre el març de 2016, la data que fins ara ostentava el rècord. D'aquesta manera, el planeta suma un nou més batent tots els registres i ja encadena deu mesos consecutius assolint temperatures mai vistes en els respectius mesos anteriors.
La mitjana el març de 2024 també dista enormement de la mitjana estimada durant el període 1850-1900, corresponent a l'època preindustrial, on es calcula que la temperatura durant el tercer mes de cada any es va situar en els 12,46 graus centígrads. Pel que fa al conjunt d'Europa, aquest març va ser el segon més càlid des que es tenen registres. Per sobre només apareix el març de 2014, amb una temperatura de només 0,02 graus respecte a les últimes dades. Si es comparen les darreres xifres amb l'etapa entre els anys 1991 i 2020, la temperatura al març d'aquest any va ser 2,12 graus superiors a la mitjana del període.
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!
🌳 Estàs compromès amb la sostenibilitat del nostre planeta? Nosaltres també. Per això et convidem a la nostra comunitat GreeN on podràs calcular la teva empremta de carboni i reduir-la plantant arbres.