Milers de persones han omplert diversos carrers de Barcelona aquest dissabte a la tarda per reivindicar el dret de l’habitatge i reclamar una baixada d'un 50% del preu dels lloguers. Els participants han mostrat el seu rebuig als fons voltor i l’especulació immobiliària arran de la convocatòria del Sindicat de Llogateres, que ha organitzat mobilitzacions similars a una quarantena de ciutats de l'estat espanyol. Segons la Guàrdia Urbana, la manifestació ha comptat amb la participació d'11.000 persones, mentre que el Sindicat en parla de 100.000. La portaveu Carme Arcarazo ha denunciat que "els lloguers segueixen pels núvols" i que "davant d'això els governs no han fet res". "Els rendistes en són culpables, però els governs en són responsables". Arcarazo ha criticat que no s'hagin regulat els lloguers de temporada i ha advertit que la crisi de l'habitatge no és "un problema molt complex" sinó "un conflicte": "Només organitzant-nos sortint al carrer i plantant-nos guanyarem".

Aquesta ha sigut la segona vegada que el Sindicat organitza una protesta, després de la celebrada el 23 de novembre de l’any passat. En aquest sentit, l’entitat ha avisat que aquella manifestació “no era el final, sinó el principi” i ha subratllat que no es tracta “de sortir un dia al carrer”. El Sindicat ha revelat que s’hi han unit més de 4.000 entitats de diferents àmbits com ara la comunitat educativa; de col·lectius feministes, sanitaris i ecologistes i d’organitzacions com ara Bombers contra els desnonaments. Arcarazo ha assegurat que la concentració d’aquest dissabte ha servit per donar importància als “protagonistes reals de la lluita per l’habitatge”. De fet, hi han participat diversos veïns que han iniciat una vaga del pagament del lloguer en diverses promocions de La Caixa, els barraquistes de Montcada i Reixac i els llogaters d’un bloc organitzat contra els lloguers temporals, entre d’altres.

Per la seva banda, Enric Aragonès, portaveu del Sindicat de Llogateres, ha destacat la resistència dels veïns de la Casa Orsola a ser desnonats com a mostra que “Barcelona és una ciutat que no es deixa trepitjar”. “La Casa Orsola és un bloc indesnonable”, ha etzibat. Aprofitant la presència d’una gran multitud de manifestants, Aragonès també ha destacat la importància de defensar la vaga de lloguers com “un acte de desobediència, de revolta”, una prova que “si deixem de pagar, els cau el negoci”, en referència als propietaris. “Acosteu-vos als sindicats, uniu-vos al vostre bloc perquè cada vegada més llogaters puguin anar a la vaga de lloguers”, ha sentenciat el portaveu.

El Sindicat ha celebrat que des de la primera protesta del 23 de novembre el nombre d’afiliats ha augmentat un 25%, passant de 4.621 a 5.711 persones. A més, han sorgit noves organitzacions a València, Sevilla, Cadis, Guadalajara i Astúries. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha sigut objecte de crítiques per “haver perdonat el 100% de l’IRPF del lloguer als rendistes”, fet que , segons el Sindicat, demostra que ”els responsables polítics no tenen cap intenció de parar els peus al negoci immobiliari”.

A banda del Sindicat de Llogateres, CCOO i UGT han participat en la manifestació perquè consideren que la crisi de l'habitatge afecta també el conjunt de treballadors. "Sense pa i sense sostre no es pot viure", ha afirmat en declaracions als mitjans el secretari general de CCOO Catalunya, Javier Pacheco, que ha assegurat que "el moviment per un habitatge digne és una onada que no té aturada possible". "Igual que necessitem un treball digne, necessitem un habitatge digne", ha afirmat el secretari general de la UGT, Camil Ros, que ha reclamat "seguretat i estabilitat" en els lloguers, tant pel que fa als preus com la durada.