Unes 40.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, omplen aquest dimecres el centre de Barcelona en la manifestació del 8 de març, amb motiu del Dia de la Dona Treballadora, per reivindicar la lluita feminista. Milers de manifestants s'han concentrat cap a les 18.00 hores a la plaça Universitat i a la Gran Via de les Corts Catalanes amb cartells amb missatges a favor de la llibertat de les dones i en contra del sistema patriarcal i capitalista. L'Assemblea 8-M, organitzadora de la manifestació, encapçala la marxa al costat de col·lectius feministes i LGTBI, que també compta amb la presència de sindicats i partits polítics. Aquest any, al capdavant de la protesta, també hi ha persones amb diversitat funcional. L'ambient és festiu i alhora reivindicatiu, es canten consignes repetides altres anys com ara "visca, visca, visca, la lluita feminista", "si ens toquen a una ens toques a totes" o “la nit és nostra, cap agressió sense resposta".
🟣 Vaga del 8 de març, DIRECTE | Manifestació 8M a Barcelona i Dia de la Dona
La lluita feminista exigeix "vides dignes" per a totes les dones
L'Assemblea 8-M reivindica en aquest 8 de març la diversitat dels feminismes i la importància de la interseccionalitat, és a dir, que la lluita no es dirigeixi només contra les violències masclistes, sinó també contra la LGTBIfòbia, el racisme o el capacitisme, per tal de garantir "vides dignes" per a totes les dones. Així, en matèria d'immigració, els col·lectius feministes reclamen la derogació de la llei d'estrangeria, el tancament dels Centres d’Internament d’Estrangers (CIE) o la regularització de totes les persones migrants al territori. De fet, durant la manifestació, es criden lemes com "la lluita serà antiracista o no serà" i recorden que "no és un dia de festa, és de lluita i de protesta". En el context de la polèmica per la llei del 'només sí és sí', reivindiquen la necessitat que el consentiment sigui estant al centre de la llei per "garantir la llibertat sexual", i, d'altra banda, celebren l'aprovació de la llei trans, malgrat que és una qüestió que enfronta diversos sectors del feminisme. En aquest sentit, les organitzadores deixen clar que les "dones trans són dones" i que "el feminisme no és transfòbia" i denuncien l’augment dels discursos d’odi contra les persones trans.
Altres reivindicacions inclouen el dret a decidir sobre el propi cos, l'autodeterminació dels cossos i el dret a existir fora de la "cishetero-norma". També trenquen una llança en favor de les dones amb diversitat funcional física, intel·lectual o sensorial i el seu dret a "exercir el control sobre les seves vides". "Hem de fer visibles que som diverses, totes som diverses. "Som les tullides i les neurodivergents, anem agafats de la mà a tombar el patriarcat", exclamen. Finalment, exigeixen la millora de les condicions laborals i de les pensions de les dones, una educació pública i de qualitat, el dret a l'habitatge digne i la justícia climàtica.
La d'aquesta tarda és la manifestació més multitudinària, però no l'única, donat que aquest matí el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) n'ha organitzat una altra sota el lema "no som histèriques, som històriques", en la qual han participat unes 3.300 persones, que també s'han adherit a la vaga convocada per a aquesta jornada. En la vigília del Dia Internacional de les Dones, també es va celebrar la clàssica manifestació nocturna no-mixta, convocada pel col·lectiu 'Se va a armar la gorda', que va reunir unes 2.000 persones.
Verge fa una crida a tombar el patriarcat
La consellera de Feminismes, Tània Verge, ha assegurat que "la reivindicació del moviment feminista és molt clara: és urgent tombar el patriarcat, especialment en un context en què s'està rearmant amb partits i governs d'extrema dreta que volen vulnerar els nostres drets". Així ho ha afirmat en declaracions als periodistes just abans de començar la manifestació. La consellera també ha assenyalat "un missatge molt clar amb aquesta vaga". "La transformació feminista no és cap utopia i només necessitem més consciència feminista de les injustícies existents i també la convicció ferma que és possible construir una societat molt millor, més lliure, més justa i més equitativa", ha afirmat. Així mateix, des d'ERC han criticat el PSOE per aliar-se amb PP i Vox per reformar la llei del només sí és sí, mentre que la presidenta de Junts, Laura Borràs, ha assegurat que "igualtat no és només justícia social, és un indicador de qualitat democràtica".