El més de mig milió d'alumnes que el 12 de setembre van començar el curs acaben aquest divendres les classes. Tenen per davant 79 dies de vacances per descansar d'un curs marcat principalment per la manca de conseller des del novembre i fins aquest mes de juny, en què Josep Bargalló ha agafat el relleu.
Aquest curs escolar s'ha caracteritzat per de la intervenció del govern espanyol, la paralització de projectes, els atacs a la immersió lingüística i les acusacions d'adoctrinament als professors. Arran d'aquests casos, la comunitat educativa ha fet front comú en defensa de l'escola catalana i ha sortit el carrer en diverses ocasions per demanar aturar la repressió dels mestres.
A més, enguany, la llei Wert també ha patit un revés judicial. El Tribunal Constitucional (TC) ha declarat inconstitucional el decret que preveia ajudes de 6.000 euros per a les famílies que escolaritzessin els fills en centres privats si l'escola pública no els garantia el castellà com a llengua vehicular. La sentència també ha avalat el recurs de la Generalitat pel que fa a la figura de l'alta inspecció però ha donat la raó al govern espanyol en l'àmbit de les revàlides i li reconeix la competència de dissenyar-les.
El curs 2018-2019 també ha estat marcat per la constatació que la borsa d'interins no ha pogut assumir totes les substitucions que s'han anat produint al llarg del curs, sobretot durant l'epidèmia de la grip i com a mesura excepcional, el Departament ha contractat professorat fora de la borsa i sense el màster principalment a les especialitats de català, castellà i matemàtiques. Aquesta excepcionalitat s'ha estès per al curs vinent, ja que Ensenyament ha obert la borsa d'interins a aquests professors sempre i quan es comprometin a obtenir la titulació abans de l'inici del curs 2021-2022.