Des del punt de vista ambiental, el millor residu és aquell que no es genera. Tanmateix, en els darrers anys, a Catalunya els residus municipals no han parat de créixer. Cada vegada consumim més i, per tant, generem més deixalles. Però el ritme actual és insostenible mediambientalment, sobretot en l'actual context d'emergència climàtica. És per això que cal canviar el paradigma i la gestió que fem dels residus. 

Si bé ens han insistit sempre en la necessitat de separar la brossa i reciclar, la premissa que cal tenir clara en tot moment és que la prevenció de residus és la principal prioritat que hem de tenir a totes les llars. Es considera prevenció de residus tota aquella acció que tingui per objectiu evitar la generació quantitativa de residus o bé disminuir-ne la perillositat. Això, generalment, es pot fer de dues maneres: o bé fent una reducció en origen, minimitzant els residus en les fases de disseny, producció, distribució o consum; o bé amb la reutilització, tornant a usar un producte, sigui per a la mateixa funció inicial o una altra d'alternativa, en la seva forma original i sense cap modificació. 

Com menys residus generem, més fàcilment podrem gestionar aquells que no podem evitar

 

Actualment, es calcula que cada català genera de mitjana 1,62 quilos de deixalles al dia. Aquesta xifra suposa una producció de residus i malbaratament de recursos naturals desproporcionats que, lamentablement, va a l’alça. Per tant, cal que com a consumidors replantegem el nostre dia a dia i apliquem l’anomenada norma de les tres R: reduir el consum i, en conseqüència, les deixalles; reutilitzar productes i materials per allargar-ne el cicle de vida, i, finalment, reciclar els residus. 

Com pots reduir els teus residus?

 

La causa principal de l’augment del pes i del volum de les deixalles són els envasos d’un sol ús, que sovint estan fabricats a partir de primeres matèries no renovables i difícilment reciclables un cop s’han fet servir. Tot i que la solució a aquesta problemàtica no és gens fàcil, com a consumidors podem prendre algunes mesures molt senzilles adreçades a disminuir la producció dels residus, com ara evitar les bosses de plàstic, no fer ús de productes amb embolcalls innecessaris, no fer servir envasos d’un sol ús o minimitzar els aerosols. Per contra, podem fer servir cabassos o bosses reutilitzables i comprar productes a granel o amb els mínims embalatges. Les carmanyoles també són bones aliades, per exemple, per comprar la carn, el peix o els llegums a granel. 

En definitiva, la prevenció de residus i la recollida selectiva són accions que contribueixen a alliberar menys CO2. Si es generen menys residus, calen menys transport i menys tractaments. I, si separem els materials que no podem evitar com a residus, es poden destinar a valorització i utilitzar-se de nou com a matèria primera secundària per disminuir així l’extracció i la importació de matèries verges. D’altra banda, en prevenir i aprofitar els materials, reduïm la quantitat de fracció restant i rebuig que cal eliminar en dipòsits controlats i incineradores, i les conseqüents emissions que generen aquests tractaments.

Tot i que en el darrers anys les dades han millorat, cal una gran conscienciació social i avançar encara més cap a noves pautes de consum perquè no hi hagi tants residus. Els productes han de ser repensats per retornar-se als proveïdors i dissenyats per a ser duradors i aprofitables. A més, la ciutadania i els comerços han de prendre consciència sobre el malbaratament de recursos i que cal prevenir i fer bé la recollida selectiva perquè després els ens locals puguin enviar els residus a tractar als gestors de residus i aquests gestors puguin obtenir-ne materials per a un nou cicle productiu.