El millor vi blanc de l'Estat és català del Penedès, així ho assegura un rànquing realitzat pel diari britànic The Independent que valora els millors vins espanyols. El lloc número 1 de la llista l'ocupa aquest vi anomenat Principa Mathematica, del celler Alemany i Corrió, del Penedès.

Una ampolla del millor vi blanc de l'Estat, el Principia Mathematica / The Independent

El mitjà britànic li atorga una puntuació de 10 sobre 10 i el descriu com un vi sec però melós amb notes d'albercoc, poma i nous. El Principia Mathematica és un xarel·lo i, tal i com apunta el diari, "es tracta d'una varietat de raïm que normalment es troba al cava".

Els experts recomanen maridar aquest vi amb plats basats en les verdures tot i que asseguren que també és ideal per acompanyar peix o corder. "Un vi molt original", assegura The Independent

El rànquing

Aquesta llista no només dona un premi al millor vi en termes generals, si no que fa propostes per a tots tipus de situacions:  

  • El millor vi blanc en general: Principia Mathematica 2019, d’Alemany i Corrió

  • La millor ‘ganga’: Rioja blanc 2020 de l’Hacienda López de Haro.

  • El millor per a sopars: Rioja Vega tempranillo blanc reserva 2015

  • El millor per a plats vegetarians: Don Quintín Ortega blanc Rioja 2019.

  • El millor per maridar amb ostres: Mar de Frades Finca Valiñas 2015/16

  • El millor per a un aperitiu: Paco Lola Albariño 2020.

  • El millor 'tot-terreny': Maruxa Godello Valdeorras 2020.

  • El millor per a plats picants asiàtics: Viñas Del Vero Somontano Gewürztraminer 2019

  • El millor per a plats de peix senzills: Auzells Costers del Segre 2020.

  • Millor vi per a postres: Bodegas Ximénez Spínola, collita excepcional del 2019.

Auzells, un altre vi català premiat pel diari britànic / The Independent

Un Costers del Segre també ha entrat al rànquing com a "millor vi per a plats de peix senzills"; es tracta de l'Auzells. Aquest es descriu com un vi especial ja que, a diferència de la majoria de vins blancs espanyols, està format per una barreja de raïms com són la varietat macabeu, albariño, chardonnay i sauvignon. Es tracta d'un vi net, suau i refrescant amb notes de poma i préssec.

Aquesta llista ha sortit poc després que comenci la verema. La verema a la DO Penedès s’ha posat en marxa amb molt bones perspectives. Tot i que la manca de pluges reduirà la producció entre un 10% i un 15% respecte l’any passat, els viticultors esperen que la collita sigui de “molta qualitat”.

Joan Huguet, president de la DO Penedès, va destacar en declaracions a l'ACN que, més enllà d’alguns dies amb puntes de calor importants, ha estat un estiu “fresc” que ha permès que el raïm hagi madurat lentament. Això, va afegir, garanteix que la fruita tingui uns nivells d’acidesa i sucre “molt correctes” que fan preveure una bona anyada. 

 

Foto principal: Una vinya amb Vilafranca del Penedès al fons / ACN