La bretxa de gènere es manté també a la televisió. La presència de les dones en informació esportiva millora, però encara se situa molt lluny de la paritat. Així ho revela un estudi europeu coordinat pel Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC), en el qual s'han analitzat vuit televisions de públiques de Catalunya, França, Portugal, Croàcia i Andalusia. Sis dels canals eren generalistes i dos especialitzats en esports. En el cas de Catalunya, els canals analitzats han estat TV3 i Esport3. Per a l'elaboració de l'estudi han participat cinc autoritats audiovisuals, l’AEM de Croàcia, l’Arcom de França, el CAA d’Andalusia, l’ERC de Portugal i el CAC de Catalunya. Les conclusions de l'estudi arriben després d’haver estudiat tres setmanes de programació del 2022, amb mostres dels mesos de març, abril i maig. En total, les cinc autoritats reguladores participants han analitzat 1.395 programes i més de 750 hores de programació.
L’informe és una iniciativa de la Xarxa d’Autoritats de Regulació Mediterrànies (RIRM, per les sigles en francès), que aplega 27 autoritats audiovisuals de 24 països i territoris de la conca mediterrània. El RIRM ja va realitzar un primer informe comparatiu sobre la presència de l’esport femení l’any 2016.
Presència esports femenins a la televisió
Les dades que s'han analitzat han donat lloc a dos informes: un elaborat pel CAC, exclusivament sobre TV3 i Esport3; i, un segon, del RIRM, coordinat pel CAC, que compara les dades de les vuit televisions de l’àrea mediterrània. L'informe del RIRM ha analitzat de manera independent tres tipologies de programes: informatius, els magazins d’esports i les retransmissions esportives.
Esport femení als informatius
Les dades revelen que en els informatius de TV3, és a dir, al TN matí, TN migdia, TN vespre i rodets informatius, la informació esportiva protagonitzada exclusivament per dones ha estat del 10,4%, en canvi, el temps dedicat a esport masculí s'ha situat en el 80,4%, i el 9,2% restant és per a esports on participen conjuntament homes i dones. El percentatge és positiu comparat amb el de fa 6 anys, un 3,9%, però queda molt per sota de la presència d'esports masculins, o fins i tot de la femenina en la informació política, on assoleix el 38,9%. Seguint amb la televisió catalana, la presència de dona esportista a Esport3 és del 10,5%, dada que duplica la xifra de l'informe de 2016, que era un 5,3%.
Pel que fa a la resta de canals mediterranis, el temps dedicat a l’esport femení ha oscil·lat entre el 19% de Croàcia i l’1,8% de Portugal. El canal generalista croat, HRT1, n'obté la proporció més elevada, però el temps de notícia és el més reduït en termes absoluts, poc més de dues hores. A Andalucía TV, que comparteix informatius amb Canal Sur, la presència d'esports femenins ha estat del 8,3%. En cas de França, en concret el canal France 2, el 4,7% dels informatius han estat destinats a l'esport femení, mentre que a France 3, s’ha situat en el 6,4%.
Esport femení als magazins d’esports
El segon punt que ha analitzat l'informe són els magazins d'esports dels canals generalistes i, en el cas de Catalunya i de Croàcia, ubicats en els canals especialitzats en esports respectius. El temps dedicat a l'esport femení, en alguns casos, encara és pitjor en aquesta tipologia de programes. En concret, la presència de continguts centrats en les dones s'ha situat entre el 14,3% i l’1,1%. El resultat més alt l'obté France 3, amb 14,3%, molt seguit d'Andalucía TV, amb 14,2%. Mentre que Esport 3 es queda amb un 2,5%, i RTP1 de Portugal, només un 1,1%.
Dins d'aquesta tipologia també s'inclouen les tertúlies i els debats, on la presència de dones depèn de la decisió de la direcció del programa. Prop del 90% de les participacions en espais de tertúlies i debats esportius s'han detectat en els magazins d'Esport3 i SPTV de Croàcia, únics dos canals especialitzats en esports. La presència més elevada de tertulianes i participants en debats ha estat a Esport3, on gairebé el 24% de les intervencions ha estat per part de dones. Per la seva banda al canal SPTV, la proporció de dones en espais de tertúlies i de debats esportius ha estat del 6,6%. A la resta de canals, la presència de dones és molt reduïda.
Retransmissions esportives
Per últim, l’informe adverteix que les retransmissions esportives estan supeditades a la capacitat dels diferents prestadors d’accedir a l’adquisició de drets d’emissió de les competicions. La majoria de les retransmissions esportives s'han emès pels dos canals especialitzats en esports. En concret, Esport3 ha emès 98 retransmissions i el canal SPTV n’ha emès 93. La resta de canals generalistes n’ha difós un total de 25. En el cas d’Esport3, s’hi ha registrat un 30,6% de retransmissions d’esports practicades només per dones. En el cas de TV3, el resultat ha estat del 100%, tot i que, cal matisar que aquest percentatge correspon al fet que només van emetre dues retransmissions: dos partits de futbol de la Lliga Iberdrola, jugada per dones. Pel que fa a Croàcia, totes les retransmissions s’han emès mitjançant el canal especialitzat SPTV i la ràtio de competicions de dones s’ha situat en el 12,9%.
Molt lluny de la paritat
El president del CAC, Xevi Xirgo, ha assegurat que la internacionalització del CAC és el que permet disposar d’estudis comparatius per analitzar "temes tan transcendents com la presència de l’esport femení a les programacions esportives televisives". En la mateixa línia s'ha manifestat la consellera responsable de gènere del CAC, Laura Pinyol, que ha celebrat que "passar d’un 4 % a un 10 % en sis anys és una molt bona notícia". Ha tret pit de l'aposta continuada que ha fet la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals a través dels seus canals i "això realment ens ajuda a canviar la sensació entre la societat que la presència de l’esport femení ha deixat de ser anecdòtica. Però en cap cas ens podem donar per satisfets, perquè som molt lluny encara de la paritat".
Sobre la presència de dones en la informació esportiva també han parlat Laia Codina Panedas, jugadora de futbol del FC Barcelona; María Pérez Araújo, jugadora de bàsquet de l’Uni Girona, i Clara Pérez Calderón, jugadora de l'Atlètic Terrassa Hockey Club. Totes tres coincideixen a afirmar que la situació ha millorat en els darrers anys, però no es poden donar per satisfetes i cal continuar amb la demanda de més espai per a l’esport femení. A més, la periodista de TV3, Maria Fernández Vidal, considera que la paritat entre esport femení i masculí és un objectiu que es pot aconseguir.