El ministre de Foment, José Luís Ábalos compareixerà al Congrés dels Diputats a petició pròpia per explicar els avenços i l'estat de les negociacions en el conflicte del taxi que enfronta aquest sector amb els vehicles de lloguer amb conductor, les VTC. És un dels compromisos que el govern espanyol va adquirir amb els taxistes a finals de juliol.
La presència d'Ábalos l'ha confirmat el portaveu del PSOE Felipe Sicilia, que ha recordat que el ministre es va comprometre a "millorar el sector i agilitzar la posada en marxa" del servei de registre telemàtic per a les VTC.
Abans d'aquest anunci, Ciutadans i PP han demanat una petició de compareixença del ministre.
Els taxistes pressionen
Ha passat ja un mes d'ençà que la vaga de taxis va col·lapsar la ciutat de Barcelona, a la que es van sumar d'altres ciutats de l'estat espanyol. La Federació Espanyola del Taxi (Fedetaxi) ja ha dit que no descarta tornar a les aturades si el ministeri de Foment "no passa de les paraules a l'acció".
En un comunicat han demanat una nova reunió de la Conferència sectorial del Transport per definir les accions que duran a terme les Comunitats Autònomes i els Ajuntaments, una vegada s'hagin traspassat les competències. Fedetaxi reclama una sèrie de mesures que inclouen instaurar el taxi compartit i implantar tarifes màximes "que l'usuari conegui abans de començar el trajecte".
També han reiterat la necessitat de posar en marxa el registre electrònic de llicències VTC i que s'efectuïn els "milers" d'expedients sancionadors a empreses VTC. Sol·liciten a més, que s'investiguin els incompliments legals d'empreses com Uber o Cabify que són les que gestionen aquest tipus de servei.
La protesta del sector del taxi va començar a finals de juliol quan el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va decidir mantenir la suspensió cautelar de la normativa aprovada per l'Autoritat Metropolitana de Barcelona que limitava les llicències VTC ―exigia un permís complementari per poder circular per la seva àrea―. El pronunciament del TSJC va desfermar una vaga indefinida i l'ocupació de la Gran Via de Barcelona per part de centenars de taxis que van acampar durant una setmana al centre de la ciutat. Després de diverses negociacions, van posar fi a la vaga.
El ministeri de Foment es va comprometre a establir una sèrie de mesures per recuperar l'equilibri 1/30, mesures que quedarien plasmades en un decret llei que s'aprovarà en el consell de ministres del 14 de setembre i del qual en rebran un esborrany dies abans.