Ara fa 50 anys la Lluna es va trepitjar per primera vegada. Ho va fer Neil Armstrong, amb la missió espacial Apollo 11. Però, quan s'hi tornarà?
La NASA té un pla per enviar astronautes a la Lluna l'any 2024. Es tracta de la missió Artemis (Artemisa), que inclou la primera dona en una missió espacial lunar i que té com a objectiu aterrar on encara cap humà no ha trepitjat: el pol sud de la Lluna.
Queden només 5 anys, i per complir el termini, la NASA haurà d'accelerar el desenvolupament de la teconologia necessaria i fer-hi diverses missions prèvies, algunes d'aquestes tripulades.
Amb Artemis, que a la mitologia grega era la germana bessona d'Apol·lo i deessa de la Lluna, l'agència nord-americana espera poder aconseguir que a la Lluna s'hi pugui estar un mínim d'un mes el 2028, com també demostrar nous descobriments científics, nous avenços tecnològics i establir bases per a les empreses per construir una economia lunar.
El programa té previst una tripulació de quatre astronautes, dos dels quals baixaran a la Lluna, una dona i un home.
Named for the mythological Greek Moon goddess and twin of Apollo, #Artemis will carry humanity back to the Moon — this time, for good — before we launch to Mars and to the unexplored beyond. Get the latest updates and more, straight to your inbox: https://t.co/LOdJYfVgDF pic.twitter.com/n36ChQUH7u
— NASA (@NASA) 7 de juliol de 2019
A més, Artemis serà una primera escala per enviar humans a Mart i començar així una nova era d'exploració de l'espai.
Els avenços recents d'Artemis
Per fer possible Artemis, la NASA disposa de col·laboracions socioprivades amb empreses científiques i tecnològiques. Aquestes es dediquen principalment a estudiar la Lluna abans del retorn de l'ésser humà. L'agència ha cedit a petites empreses partides per un total de 106 milions de dòlars, que inclou tecnologies en les àrees d'exploració i operacions humanes, tecnologia espacial, ciència i aeronàutica.
Un eix de la investigació se centra en els impactes del viatge espacial sobre el cos humà, ja que a l'espai els astronautes s'enfronten a un ambient molt diferent. Sobretot se centren en l'estrès, els trastorns del son i l'afectació cerebral i el sistema immunitari. El 30 d'abril la NASA va seleccionar 12 propostes de projectes relacionats amb l'estudi de la salut i el rendiments dels astronautes durant missions futures de llarga durada.
Pel que fa al finançament de la missió, el 13 de maig el president Trump va anunciar una esmena del pressupost per al 2020 de 1.600 milions de dòlars per a la NASA.
La NASA té previst portar els astronautes a la superfície lunar i tornar a través d'un sistema d'aterratge de diverses parts. Començaran en una primera passarel·la fora de l'òrbita lunar, anomenada element de transferència. Llavors una nau diferent anomenada element de descens els portarà a la superfície de la Lluna. Un element d'ascens els tornarà a portar a la passarel·la.
Segons la NASA, per a la missió Artemis es farà servir el coet més potent que s'ha construït mai: el sistema de llançament espacial (SLS) amb la nau Orion des d'un port espacial del Centre Espacial Kennedy de Florida.
📸 Our 355-ft mobile launcher rolled out at @NASAKennedy for a final round of testing. This giant structure is used to launch rockets! 🚀
— NASA (@NASA) 6 de juliol de 2019
Next time it rolls out, we'll use it to stack @NASA_Orion atop @NASA_SLS for the first #Artemis Moon mission. More: https://t.co/d1yA1ntzhK pic.twitter.com/JL0UEpR03Z
L'Orion batrà el rècord de quilòmetres aconseguits per una nau espacial, amb un recorregut total d'1,3 milions de milles. Es preveu que la missió Artemis duri aproximadament tres setmanes.