La nau Orió de la missió Artemis I de la NASA ha tornat amb èxit a la Terra aquest diumenge al voltant de les 18:40 hores. La càpsula ha amarat en l'Oceà Pacífic, en la Costa Occidental de Baixa Califòrnia, prop de l'Illa Guadalupe després de desplegar en la seqüència planificada un sistema d'onze paracaigudes que li han permès reduir els 523 km/h, de velocitat fins a poc menys de 32 km/h.
La primera part de la missió la va complir amb èxit el passat 16 de novembre, quan el nou coet SLS es va enlairar, i amb aquest amaratge es posa fi a la missió. Ara, la càpsula serà recollida per un vaixell de salvament, que la portarà a terra per examinar el seu estat, analitzar les dades recollides i determinar si la NASA pot donar llum verda a la següent missió, Artemis II, en la qual viatjaran astronautes per orbitar la Lluna, previsiblement en 2024. Només l'any següent, la NASA preveu enviar l'Artemis III, en la qual els astronautes tocarien el sòl del satèl·lit per primera vegada des de 1972, quan ho van fer els enviats a la Lluna amb la missió Apol·lo XVII.
Entrada a la Terra a 40.000 km/h
Just abans de la reentrada en l'atmosfera, el mòdul tripulable i el de servei s'han separat i només el primer, en aquesta ocasió sense astronautes, ha tornat a la Terra, mentre el de servei s'ha desintegrat en l'atmosfera terrestre. Per aquest aterratge s'ha aplicat una nova tècnica, en la qual el mòdul de tripulació s'ha submergit en la part superior de l'atmosfera de la Terra i l'ha utilitzat, juntament amb l'ascens de la càpsula, per sortir de nou de l'atmosfera, i després tornar a entrar per al descens final en paracaigudes i, finalment, amarar al Pacífic. Aquesta tècnica permetrà un reingrés segur per a futures missions Artemis, independentment de quan i on tornin de la Lluna, informa la NASA.
Orió ha reingressat a l'atmosfera de la Terra viatjant a 40.000 quilòmetres per hora i amb temperatures d'aproximadament 5.000 graus Fahrenheit (2.760 graus Celsius), que ha suportat gràcies a l'escut tèrmic més gran mai construït. L'atmosfera inicialment ha reduït la velocitat de la nau espacial a 523 km/h i després els paracaigudes han disminuït la velocitat a mesura que la nau ha descendit a través de l'atmosfera de la Terra.
La nau serà remolcada ara a una base naval en Sant Diego, Califòrnia (els EUA), des d'on posteriorment serà traslladada al Centre Espacial Kennedy, a Florida, per a les avaluacions corresponents. Els equips de recuperació, formats per membres de la Marina dels EUA i enginyers de la NASA, se situaven ja aquest matí en els voltants de l'illa de Guadeloupe, enfront de les costes de Baixa Califòrnia (Mèxic) per esperar l'arribada de la càpsula. A bord del vaixell amfibi de la Marina USS Portland, els membres de l'equip han realitzat en les últimes hores operacions i simulacions de cara a l'èxit del remolc de la nau. Una vegada en l'aigua els equips de rescat han procedit a recuperar la càpsula i tota la maquinària possible rebutjades durant l'aterratge, inclosa la coberta davantera de la nau i tres paracaigudes principals. Durant les dues pròximes dues hores, els enginyers de la NASA recopilaran informació sobre com han impactat en la nau les altes temperatures que ha experimentat durant el reingrés i si és que ha tingut efectes en la temperatura de la cabina de la tripulació, ara només ocupada per maniquins.
Nou rècord
Artemis I és la primera prova de vol integrada del coet del Sistema de Llançament Espacial (SLS) de la NASA, una nau espacial Orió sense tripulació i els sistemes de terra en el Centre Espacial Kennedy de l'agència. La missió aplanarà el camí per a un vol de prova tripulat i una futura exploració lunar humana com a part del programa Artemis. Durant aquest vol de 26 dies, la nau espacial Orió ha volat més lluny del que mai hagi volat cap nau espacial construïda per a humans, a més de 450.000 quilòmetres des de la Terra, milers de quilòmetres més enllà de la Lluna, i ha estat en l'espai més temps que qualsevol nau per a astronautes sense acoblar-se a una estació espacial, tornant a la Terra més ràpida i suportant més temperatura que mai.
Orió va volar a poc més de 100 quilòmetres sobre la superfície de la Lluna al principi de la seva missió, i després va utilitzar la força gravitatòria de la Lluna per a impulsar-se a una nova òrbita retrògrada profunda, o oposada, a uns 70.000 km de la Lluna. La nau espacial va romandre en aquesta òrbita durant aproximadament sis dies per a recopilar dades i permetre que els controladors de la missió avaluessin l'acompliment de la nau espacial.