Com cada any, la mona de Pasqua és notícia quan arriben aquestes dates, amb centenars de dissenys i elaboracions artesanes que són un reflex de l’actualitat i de les modes del moment. És una tradició catalana arrelada i un reclam per a les pastisseries, que no ho estan passant bé en aquests temps. La mona de la pastisseria Escribà és sempre una de les més reclamades, i aquest any, el famós pastisser ha decidit fer un tribut a un dels grans esdeveniments de la ciutat, la Copa Amèrica de Vela. La Gerra de les Cent Guinees és el trofeu més exclusiu i antic del món. És el trofeu que rebrà el guanyador de l'America’s Cup, considerat el tercer gran esdeveniment esportiu, després dels Jocs Olímpics i el Mundial de Futbol. El trofeu original és un aiguamans de plata valorat en 100 guinees, però el pastisser Christian Escribà n'ha fet una rèplica de xocolata a mida real que s’ha presentat aquest dissabte al Moll d’Espanya, on s’estableixen les bases d’alguns dels equips que participaran en la competició que es farà en aigües de la ciutat durant els mesos d’agost i octubre d’aquest 2024.
La mona ha estat elaborada per un equip de quatre persones liderat per en Christian i en Pol Escribà, amb en Daniel Domínguez com a cap del departament de xocolata i un ajudant, que han necessitat 18 hores de dedicació i 30 kg de xocolata negra per fer possible una escultura de 110 cm d’alçada que és una rèplica exacta del preuat trofeu de la competició.
Un doble repte tecnològic i artesà
Per poder fer la mona i que la producció fos realment exacta, ha calgut comptar amb la col·laboració del Consorci de la Zona Franca i del IAM3DHUB (International Advanced Manufactoring 3D Hub), i per això l’elaboració de la mona ha suposat un doble repte tecnològic i artesà. Per una banda, ha calgut comptar amb la col·laboració que ha fet possible la producció exacta en 3D de la copa. Per altra banda, els acabats artesans han requerit molta precisió atesa l’alta complexitat de les motllures i filigranes que el trofeu exposa. El trofeu de plata va ser dissenyat el 1848 pel joier oficial de la casa reial britànica Robert Garrard, i adquirit a Londres pel marquès d’Anglesey, que el va donar al Reial Esquadró de Iots, club que va organitzar la primera regata el 1851 i que va guanyar la goleta America del New York Yacht Club,
En l’acte de presentació, al qual ha assistit l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i el regidor d’Esports, David Escudé, a més de la vicepresidenta de l’America’s Cup Event Barcelona, Aurora Catà, Escribà ha explicat que s’han fet servir 30 kg de xocolata per elaborar-la i serà la mona més longeva de la història, ja que estarà exposada a la pastisseria de la Gran Via de les Corts Catalanes, com a mínim, fins que acabi la competició. L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha agraït a l'equip de Christian Escribà la seva dedicació i treball per poder "unir una tradició catalana, com és la mona, amb la innovació i tecnologia que suposa la Copa Amèrica". Collboni també ha destacat en la seva intervenció el compromís perquè la Copa Amèrica deixi un llegat social, cultural, econòmic i urbà a la ciutat: "Tots els vaixells que competiran ho faran amb energies renovables, serà la primera vegada en la història que hi competeixi un equip femení, es donarà oportunitat al talent juvenil i, a més, és una competició tecnològica i d'innovació". "La celebració d'aquest esdeveniment esportiu a la ciutat és un clar exemple que quan Barcelona vol, Barcelona pot", ha afegit l'alcalde.