El Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) ha anunciat aquest dissabte que obrirà gratuïtament el divendres 20 de gener per compensar el tancament de l'edifici el dia anterior, el 19, a causa de la cimera hispanofrancesa. El MNAC serà l'escenari de la trobada entre el govern espanyol i el francès el pròxim dijous, encapçalats pels seus presidents Pedro Sánchez i Emmanuel Macron. L'elecció d'aquest espai per celebrar l'acte ha obligat a tancar-lo al públic durant tota la jornada i, per contrarestar, el museu oferirà un dia de portes obertes per a tots els ciutadans entre les 10.00 i les 18.00 hores de divendres, segons han informat a través de les xarxes socials. "Dijous 19 de gener, amb motiu de les restriccions de mobilitat previstes al conjunt de la muntanya de Montjuïc, i alienes al mateix Museu, aquest romandrà tancat al públic. L’endemà, divendres 20 de gener, el Museu ha decidit oferir una jornada de portes obertes", han escrit en una publicació.
📍 Manifestació del 19 de gener a Barcelona en contra de la cimera hispanofrancesa: com serà?
A part del tancament del MNAC, també està previst que hi hagi restriccions de circulació a tota la muntanya de Montjuïc. I és que, a banda de la celebració de la cimera hispanofrancesa, l'independentisme ha convocat una manifestació per protestar en contra d'aquesta trobada entre Espanya i França a Barcelona. La mobilització, organitzada per Òmnium Cultural, l'Assemblea Nacional Catalana i el Consell de la República, comptarà amb el suport de tots els partits independentistes, entre ells ERC. Tot i això, Pere Aragonès participarà en la cimera com a president de la Generalitat.
La manifestació contra la cimera
Concretament, la manifestació s'ha convocat el pròxim 19 de gener a les 9.00 hores a les Columnes de Puig i Cadafalch de Montjuïc, sota el lema és 'Aquí no s'ha acabat res! Independència, Països Catalans, Prou repressió'. La mobilització seguirà el model de concentració i diferents representants independentistes faran parlaments per manifestar la seva oposició a la cimera.
El motiu de la cimera hispanofrancesa
Catalunya acollirà per segona vegada una cimera hispanofrancesa, unes trobades que s'organitzen de manera alterna a tots dos països des de l'any 1987. L'última va tenir lloc a la localitat francesa de Montauban el març del 2021 i ara s'ha escollit Barcelona com a seu per a la reunió. Per al moviment independentista, la decisió de triar la capital catalana com a seu s'ha entès com una "provocació" i una "humiliació". Per la seva part, la Moncloa vol aprofitar l'ocasió per demostrar que "la tensió del 2017 és història".
En la cimera de Barcelona està previst que Macron i Sánchez signin el primer Tractat d'Amistat i Cooperació entre tots dos països. També abordaran altres temes relacionats amb l'agenda europea, així com el denominat H2MED, el projecte d'interconnexió energètica verda que vol enllaçar Barcelona i Marsella a través d'un corredor submarí. Precisament, tots dos països, juntament amb Portugal, van presentar el projecte a la Comissió Europea amb l'objectiu d'aconseguir finançament del 50% per part de la UE.